ΠΡΟΣΟΧΗ! ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΜΑΣ!!!

Καθημερινά, δισεκατομμύρια γυναίκες σ’όλο τον κόσμο, δοκιμάζουμε, υιοθετούμε και εντέλει χρησιμοποιούμε διάφορες κρέμες και προϊόντα προσώπου, στο βωμό της διατήρησης ή της απόκτησης της περίφημης  ομορφιάς μας. 
Και έτσι κάθε χρόνο στον οργανισμό μας  μπαίνουν περίπου 2,5 κιλά χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν μεταλλάξεις στα κύτταρα, αυτοάνοσες παθήσεις, ακόμα και καρκίνο.

Και οι περισσότερες από εμάς, μέσα στην αγωνία μας, ποτέ -ή έστω σπάνια- σκεφτόμαστε για τις συνέπειες που μπορεί αυτό να σημαίνει, χρησιμοποιώντας σε καθημερινή βάση δεκάδες προϊόντα περιποίησης προσώπου όπως κρέμες, λοσιόν, καθαριστικά, ενυδατικά μέικ απ και δεκάδες άλλα προϊόντα.
Και χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα μάθουμε ποτέ τι ακριβώς βάζουμε στο πρόσωπό μας εκτός…….και αν ψάξουμε και ερευνήσουμε εμείς οι ίδιες γι’αυτό!
Με μια προσεκτική «βόλτα» λοιπόν και μια μικρή έρευνα μες στο διαδίκτυο μπορούμε να διαπιστώσουμε τα εξής:
Πως το επιχείρημα των κάθε λογής εταιρειών ότι όλα αυτά τα προϊόντα περιέχουν ελάχιστες ποσότητες από βλαβερά συστατικά και είναι σε τόσο μικρή ποσότητα, ώστε εντέλει δεν αξίζει καν να κάνουμε τον κόπο να τα ψάξουμε είναι εντελώς ουτοπικό…..
Και δεύτερον και πολύ σημαντικό, πως εναπόκειται σε εμάς να κάνουμε όλη την «βρώμικη δουλειά», να γίνουμε κανονικοί ντετέκτιβ και ν’ανακαλύψουμε τί επιτέλους μας κάνει καλό και τι όχι, αφού όλες οι εγκεκριμένες μάρκες είναι υποχρεωμένες από το νόμο ν’αναγράφουν πάνω τους όλα τα συστατικά –φυσικά και μη- που χρησιμοποιούν. ΄
Πως μετά από αυτό, μάλλον εμείς είμαστε οι υπεύθυνοι αν χρησιμοποιήσουμε ένα προϊόν που τελικά θα μας προκαλέσει φαγούρα, ακμή, περίεργες κοκκινίλες ή οτιδήποτε άλλο πιο σοβαρό που θα μας ρίξει σε ατέλειωτες αναζητήσεις ιατρικών εξετάσεων με ασαφή και «θολά» αποτελέσματα. 
Γιατί τι να κάνει και αυτή η ιατρική όταν καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από τουλάχιστον 515 χημικές ουσίες στα καλλυντικά, τα αφρόλουτρα, τα σαμπουάν και τα προϊόντα καλλωπισμού και καθημερινής περιποίησης και καθαριότητας;;;; Πως οι υδατικές κρέμες περιέχουν έως και 30 χημικά συστατικά και τα αρώματα έως και 400.
Πως υπάρχουν ουσίες, όπως η φορμαλδεΰδη ή οι νιτροζαλμίνες, τις οποίες δεν θα τις δείτε γραμμένες στη συσκευασία του προϊόντος.
Πως οι γνωστότερες από αυτές, με διάφορες έρευνες και μελέτες, έχουν αποδειχθεί ότι αυτή τη στιγμή δημιουργούν ζημιές στο αναπαραγωγικό σύστημα του ανθρώπου όπως είναι οι φθαλικές ενώσεις (υπάρχουν στα πλαστικά είδη και κάποια ποτήρια για ζεστά ροφήματα επίσης, καθώς και σε αρώματα και βερνίκια νυχιών).
Πως άλλες πάλι ενώσεις, είναι ουσίες οι οποίες μπλοκάρουν τους ορμονικούς υποδοχείς στον άνθρωπο και έχουν ενοχοποιηθεί κυρίως για γυναικολογικούς καρκίνους!
Και εμείς τότε, ανύποπτοι και ανυποψίαστοι για το τι μπορεί να έχει προκαλέσει το μικρό ή μεγάλο πρόβλημά μας, χάνουμε χρόνο, χρήμα αλλά και ψυχολογική υγεία για κάτι τόσο απλό, που βρίσκεται κυριολεκτικά κάτω από την μύτη μας.
Ας δούμε όμως με μια γρήγορη ματιά από τί αποτελείται μια κρέμα περιποίησης προσώπου:

1. ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ
Μια σπιτική κρέμα, χωρίς κανένα απολύτως συντηρητικό (πχ. βιταμίνες, αιθέρια έλαια, πρόπολη ή κερί που είναι συντηρητικά της φύσης)  αντέχει έξω από το ψυγείο λίγες μόνο μέρες. Φανταζόμαστε λοιπόν εύκολα πόσα συντηρητικά θα πρέπει να περιέχει μια κρέμα με ημερομηνία λήξης 1, 2 ή 3 ετών!
Και γιατί αυτό είναι σημαντικό; Μα γιατί, τα περισσότερα συντηρητικά μειώνουν τον μεταβολισμό του δέρματος, ή αλλιώς  -την ταχύτητα ανάπλασης και ανανέωσης των κυττάρων. Επιπλέον, σύμφωνα με αρκετές έρευνες, κάποια συντηρητικά εχουν αποδειχθεί επικίνδυνα για την υγεία μας, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τα parabens. Ένα άλλο συντηρητικό στο οποίο πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά είναι η φορμαλδεΰδη, η οποία, σύμφωνα με σχετική μελέτη, έχει αποδειχθεί ακόμα πιο επιβλαβής από τα parabens! Και εδώ θα πρέπει να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή αφού συχνά, οι κρέμες που περιέχουν φορμαλδεΰδη αναγράφουν στην ετικέτα τους “χωρίς παραμπέν” για διαφημιστικούς λόγους.
Τώρα θα μου πείτε, δεν μπορεί μια εταιρεία να χρησιμοποιήσει φυσικά συντηρητικά που είναι ασφαλή για τον οργανισμό και το δέρμα μας; Χμ, πρώτον πρόκειται για εταιρείες που παράγουν προϊόντα που θα διατεθούν για πώληση ίσως και 3 χρόνια μετά οπότε κανένα φυσικό συντηρητικό δεν μπορεί να εγγυηθεί κάτι τέτοιο και δεύτερον, είναι ήδη αρκετά ακριβότερα από μια ομάδα χημικών-συνθετικών προϊόντων.
Η μεγάλη ποσότητα συντηρητικών παρουσιάζει ένα, ακόμα, σοβαρό μειονέκτημα: τα συντηρητικά δεν σκοτώνουν μόνο τα βακτήρια που χαλάνε την κρέμα μας, αλλά και πολλούς από τους μικροοργανισμούς που συμβάλλουν στην υγεία και την ομορφιά του δέρματος. Σε μια σπιτική κρέμα, όμως, αρκεί να προσθέσουμε ένα μόνο φυσικό συντηρητικό σε μικρή ποσότητα, αφού θα την καταναλώσουμε εμείς οι ίδιοι μέσα σε 1-2 μήνες.



2. ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΟΠΟΙΗΤΕΣ & ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΕΣ
Η κρέμα είναι, στην ουσία, ένα μείγμα λαδιών με νερό. Γνωρίζουμε πως υπό κανονικές συνθήκες, το λάδι δεν αναμιγνύεται με το νερό. Γι’ αυτόν τον λόγο, μια κρέμα περιέχει πάντα ειδικές ουσίες που επιτρέπουν την ανάμιξη του λαδιού και του νερού (γαλακτωματοποιητές) και εξασφαλίζουν τη σταθερότητα του μείγματος αυτού (σταθεροποιητές). Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο κατά τον κύκλο ζωής μιας εμπορικής κρέμας (παραγωγή – μεταφορές – αποθηκεύσεις – κατανάλωση), οι παραγωγοί τις εμπλουτίζουν σημαντικά με γαλακτωματοποιητές και σταθεροποιητές, σε βαθμό που η περιεκτικότητα της κρέμας σε αυτές τις ουσίες ξεπερνά την αντίστοιχη σε ενεργά συστατικά και ωφέλιμα έλαια. Σε μια σπιτική κρέμα, κανονίζουμε εμείς τί και πόσο θα βάλουμε -αν βάλουμε!



3. ΟΥΣΙΕΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν τόσο ουσίες που κάνουν πραγματικά το δέρμα σας πιο υγιές και όμορφο, όσο και ουσίες που προσφέρουν μόνο προσωρινά οπτικά αποτελέσματα. Πολλές φορές, οι παραγωγοί διαφημίζουν την άμεση επίδραση που θα έχει μια κρέμα στην επιδερμίδα σας. Θα πρέπει να γνωρίζετε, όμως, πως η δράση αυτή (π.χ. άμεση μείωση ρυτίδων) δεν θα είναι μόνιμη. Επιπλέον, πολλές από τις ουσίες προσωρινής δράσης βλάπτουν, μακροπρόθεσμα, την επιδερμίδα. Για παράδειγμα, το DΜΑΕ 2 – Dimethylaminoethanol αυξάνει τον όγκο των κυττάρων του δέρματος επεκτείνοντας τις ενδοκυτταρικές κοιλότητες, με αποτέλεσμα να βλέπετε στο πρόσωπό σας μειωμένες ρυτίδες. Σε μερικές ώρες, όμως, πέφτει σημαντικά ο μεταβολισμός και η ταχύτητα ανανέωσης των κυττάρων και καταστρέφεται ένα σημαντικό ποσοστό τους.
Όταν φτιάχνετε μία χειροποίητη κρέμα, μπορείτε να επιλέξετε τις ουσίες που συμβάλλουν στην πραγματική υγεία και την ομορφιά του δέρματος και σας προσφέρουν την επάρκεια της κεράτινης στιβάδας, την ισορροπία μεταξύ του ρυθμού παραγωγής καινούριων κυττάρων και του ρυθμού φυσικής απολέπισης, την κατάλληλη παραγωγή σμήγματος κ.λ.π.


4. ΟΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΧΡΗΣΗ
Πολλές κρέμες περιέχουν σιλικόνες, με την βοήθεια των οποίων απλώνονται πολύ εύκολα και κάνουν το δέρμα σας να φαίνεται πολύ λείο. Η χρήση των σιλικόνων είναι δικαιολογημένη στα μέικ απ και στις πούδρες, αλλά είναι περισσότερο επιβλαβής παρά ωφέλιμη στις κρέμες περιποίησης, καθώς μπορεί να φράξουν τους πόρους και να αυξήσουν τα επίπεδα φλεγμονής. Οι σιλικόνες έχουν ποικίλλες ονομασίες, οι οποίες συνήθως τελειώνουν σε -cone, -xane, -conol.
Αντίστοιχα προβλήματα προκαλούν και τα ορυκτέλαια (δηλαδή τα παράγωγα του πετρελαίου), όπως τα paraffin oil, petrolatum liquid, vaseline κ.λ.π.





Αποτέλεσμα εικόνας για εικονες για καλλυντικα

ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

A
Acetyl trifluoromethylphenyl – συνθετική ουσία, δημιουργήθηκε στα εργαστήρια του L’Oreal Paris, υποστηρίζεται πως έχει αντιγηραντική δράση
Acrylates copolymer – acryl, συνθετικός γαλακτωματοποιητής
Acryloyldimethyltaurate – συνθετικός σταθεροποιητής
Acrylamide – συνθετική ουσία (περιορισμένη περιεκτικότητα στα καλλυντικά στην EE). Δεσμεύει τα μόρια του νερού, μαλακώνει το δέρμα. Η International Agency for Research on Cancer (IARC) χαρακτηρίζει αυτήν την ουσία ως “πιθανώς καρκινογόνα”
Αlcohol denat – οινόπνευμα, συντηρητικό
Alpha-isomethyl ionone – συνθετικό αρωματικό (περιορισμένη χρήση στην ΕΕ)
Amyl Cinnamal– συνθετικό αρωματικό (περιορισμένη χρήση στην ΕΕ)
Ascorbyl glucoside – βιταμίνη C
B
Benzyl alcohol – προϊόν επεξεργασίας του πετρελαίου, συνθετικό συντηρητικό
Benzyl benzoate – συνθετικό συντηρητικό 
Benzyl salicylate – συνθετικό συντηρητικό
Beta Carotene – προβιταμίνη Α
Bisabolol – βισαβολόλη
Βis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine – συνθετική ουσία για αντιηλιακή προστασία, χημικό φίλτρο
BHT – Butylated Hydroxytoluene, συνθετικό συντηρητικό
Βutyl methoxydibenzoylmethane – συνθετική ουσία για αντιηλιακή προστασία, χημικό φίλτρο
Βutylene glycol – προϊόν επεξεργασίας του πετρελαίου, ενυδατώνει το δέρμα
Butylphenyl methylpropional – συνθετικό αρωματικό (περιορισμένη χρήση στην ΕΕ)
C
C13-14 Isoparaffin – φυσικός γαλακτωματοποιητής βασισμένος σε κερί. Απομακρύνει τις τοξίνες, επιδιορθώνει τις βλάβες του δέρματος
C12-15 alkyl benzoate – συνθετικό συντηρητικό, μαλακώνει το δέρμα
Caprylic/capric triglyceride – προϊόν επεξεργασίας του βουτύρου καρύδας, μαλακώνει το δέρμα
Cera alba – κερί από τοιχώματα μελισσιών, φυσικός γαλακτωματοποιητής 
Cetearyl Alcohol – φυσικός γαλακτωματοποιητής
Cetearyl glucoside – φυσικός γαλακτωματοποιητής
Cetyl Alcohol – φυσικός γαλακτωματοποιητής
Citric acid – φυσικό οξύ, ρυθμιστής του PH
Chlorhexidine digluconate – συνθετικό συντηρητικό
Chlorphenesin – συνθετικό συντηρητικό
Cinnamyl alcohol – συνθετικό αρωματικό
Citronellol – φυσικό αρωματικό
Coco-glucoside – φυσικό προϊόν επεξεργασίας βουτύρου καρύδας
Coconut alcohol – φυσικό προϊόν επεξεργασίας βουτύρου καρύδας
Copolymer – συνθετικό πηκτικό του μείγματος
Cyclohexasiloxane – σιλικόνη, συνθετική ουσία

D
Dimethicone – σιλικόνη, συνθετική ουσία
Dimethyl acrylamide crosspolymer – προϊόν επεξεργασίας του Acrylamide (δείτε παραπάνω), ενυδατώνει το δέρμα
Disodium edta – συνθετικός σταθεροποιητής
Drometrizole trisiloxane – συνθετική ουσία για αντιηλιακή προστασία

E
Ethylhexyl Methoxycinnamate – φυσική ουσία για αντιηλιακή προστασία
Εthylhexylglycerin – συνθετικός γαλακτωματοποιητής και συντηρητικό. Συχνά χρησιμοποιείται στις Paraben-Free κρέμες 
Εthylhexyl salicylate – συνθετική UF προστασία, χημικό φίλτρο
Ethylparaben – παραμπένη, συνθετικό συντηρητικό

F
Faex extract – εκχύλισμα από μαγιά
Farnesol – φυσικό αρωματικό

G
Geraniol – φυσικό αρωματικό
Glycerin – γλυκερίνη 
Glyceryl stearate – φυσικός γαλακτωματοποιητής
Glycine soja protein – φυσικό συστατικό, πρωτεΐνη από σόγια

H
Hexyl Cinnamal – φυσικό αρωματικό
Hydrolyzed soje protein – προϊόν επεξεργασίας των πρωτεϊνών του μεταξιού
Hydrolyzed elastin – ελαστίνη
Ηomosalate – συνθετική ουσία για αντιηλιακή προστασία, χημικό φίλτρο. Εξετάζεται για πιθανή απαγόρευση στις χώρες της ΕΕ

I
Isoeugenol – φυσικό αρωματικό
Isoamyl laurate – συνθετική ουσία, μαλακώνει το δέρμα.
Ιsopropyl myristate – συνθετικό έλαιο
Isohexadecane – συνθετικός σταθεροποιητής και γαλακτωματοποιητής

L
Limonene – συνθετικό αρωματικό
Linalool – φυσικό ή συνθετικό αρωματικό. Μπορεί να προκαλέσει αλλεργία
(International Fragrance Association – περιορισμός χρήσης)

M
Μagnesium aluminium silicate – συνθετική ουσία, ενυδατώνει το δέρμα
Mephylparaben – παραμπένη, συνθετικό συντηρητικό
Methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol – συνθετική ουσία για αντιηλιακή προστασία, χημικό φίλτρο
Μethylchloroisothiazolinone – συνθετικό συντηρητικό, πιθανώς τοξική ουσία
Myristyl myristate – συνθετικό έλαιο

O
Octocrylene – φυσική ουσία για αντιηλιακή προστασία, χημικό φίλτρο. Εξατάζεται για πιθανή απαγόρευση στις χώρες της ΕΕ

P
Parabens: Βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα προϊόντα ενυδάτωσης, μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και αλλεργικές αντιδράσεις.
Palmetic acid – φυτικό οξύ, γαλακτωματοποιητής
Pantenol – βιταμίνη Β5
Paraffinum liquidum – mineral oil, βαζελίνηΗ ονομασία “mineral oil” κρύβει πίσω της όλα τα συνθετικά προϊόντα της επεξεργασίας του πετρελαίου 
Parfum – άγνωστο μείγμα από αρωματικές ουσίες 
Pentaerythrityl Tetraisostearate – συνθετικός γαλακτωματοποιητής
Pentylene Glycol – φυσικός διαλύτης 
Peg 100 stearate – συνθετικός γαλακτωματοποιητής
Peg 20 stearate – συνθετικός γαλακτωματοποιητής
Phenyl ethyl alcohol – συνθετικό συντηρητικό
Phenoxyethanol – συνθετικό συντηρητικό
Phenethyl alcohol – συνθετικό συντηρητικό
Potassium cetyl phosphate – συνθετικό συντηρητικό
Polysorbate 80 (60) – συνθετικός γαλακτωματοποιητής και σταθεροποιητής
Polyacrylamide – προιόν επεξεργασίας του Acrylamide (δείτε παραπάνω), ενυδατώνει το δέρμα
PPG-2 methyl ether – συνθετικό συντηρητικό
PPG 3 Benzyl Ether Ethylhexanoate – προϊόν επεξεργασίας του πετρελαίου, συνθετικό έλαιο
Propylene glycol – προϊόν επεξεργασίας του πετρελαίου, συνθετικός γαλακτωματοποιητής, ενυδατώνει το δέρμα. Απογορευμένη χρήση σε τρόφιμα για ανθρώπους, από το 2001 απαγορευμένη χρήση και σε ζωοτροφές

R
Retinyl palmitate – προϊόν επεξεργασίας της βιταμίνης Α

S
Silica – διοξείδιο του πυριτίου, μειώνει τη λιπαρή λάμψη του δέρματος. Μπορεί να προκαλέσει αλλεργία, ειδικά στην περιοχή γύρω από τα μάτια
Stearic acid – φυτικό οξύ, γαλακτωματοποιητής
Sodium dehydroacetate – φυσικό συντηρητικό
Sodium acrylate – συνθετική ουσία, δημιουργεί λεπτή προστατευτική μεμβράνη πάνω στο δέρμα
Sodium Hydroxide – συνθετικός ρυθμιστής του PH, τοξική ουσία, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος
Soluble collagen – κολλαγόνος ουσία
Stearyl Alcohol – συνθετικός γαλακτωματοποιητής

T
Tocopheryl acetate – βιταμίνη Ε
Τrehalose – δισακχαρίδης, φυσικός γαλακτωματοποιητής και συντηρητικό
Triethanolamine – συνθετικός ρυθμιστής του PH, τοξική ουσία
Tricontanyl PVP – συνθετική ουσία, κάνει την κρέμα αδιάβροχη
Τromethamine – pυθμιστής του PH. Μπορεί να προκαλέσει αλλεργία, ειδικά στην περιοχή γύρω απ τα μάτια. Απογορεύεται η χρήση σε σπρέι



 Γιατί η γνώση είναι μάθηση, η μάθηση είναι πρόληψη και η πρόληψη είναι σωτηρία!



Πηγές:
www.homecosmetics.gr
www.fe-mail.gr
www.omoiopathitikos.com
www.life2day.gr



Δείτε επίσης:



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις