ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ;


Ιταλικά ζυμαρικά - διαφήμιση εστιατορίων Στοκ Φωτογραφία


Με τον όρο πρόσθετα τροφίμων, (ο γνωστός κώδικας Ε- ) εννοούμε κάθε φυσική ή τεχνητή προσθήκη ουσιών σ'αυτά, οι οποίες δεν αποτελούν  συστατικά των συγκεκριμένων τροφίμων που καταναλώνουμε. 
Προστίθενται σε κάθε τρόφιμο, ώστε
α) να μην αλλοιωθεί κατά την πάροδο του χρόνου και να παρατείνει έτσι την διάρκειά του, β) για να βελτιώσουν την υφή, το χρώμα και γενικά την εικόνα του τροφίμου, γ) να του προσδώσουν μια ευχάριστη γεύση, δ) να το εμπλουτίσουν με θρεπτικά συστατικά (όπως χυμούς, γιαούρτια και γάλατα με προσθήκη παραπάνω βιταμινών) και  ε) γενικότερα να μπορούμε να το καταναλώνουμε ευχάριστα, όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Τα πρόσθετα αυτά, πριν αρκετά χρόνια τα βλέπαμε στα μικρά γράμματα των συσκευασιών τους σαν Ε-150, Ε-102 κλπ. Ωστόσο, τώρα τελευταία, οι βιομηχανίες τείνουν να αναγράφουν ολόκληρο το όνομά τους και έτσι η ευθύνη πέφτει σε εμάς τους καταναλωτές που οφείλουμε να  γνωρίζουμε τί ακριβώς είναι αυτό που εκείνοι αναφέρουν και να ξέρουμε για τί ακριβώς πρόκειται. 
Βέβαια, πρόσθετα δεν υπάρχουν σε όλα τα τρόφιμα παρά μονάχα στα επεξεργασμένα, συσκευασμένα και βιομηχανοποιημένα. Γι'αυτό λοιπόν, παρακάτω παραθέτω μερικές συμβουλές για το πώς θα καταφέρουμε να γλυτώσουμε από κάποιες βλαβερές για τον οργανισμό μας, συνέπειες, που απορρέουν από την χρήση των προσθέτων.
  • το μεγαλύτερο μέρος  της διατροφής μας δεν πρέπει να περιλαμβάνει επεξεργασμένα τρόφιμα....Φρέσκα φρούτα, χυμοί, λαχανικά, οπωροκηπευτικά και γαλακτοκομικά, είναι ό,τι καλύτερο για τον οργανισμό μας.
  • ας προσέχουμε γενικότερα, να μην καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες από ένα συγκεκριμένο προϊόν, ώστε να μην συσσωρεύονται στον οργανισμό μας συγκεκριμένα πρόσθετα
  • Διαβάζετε πάντα προσεκτικά τα περιεχόμενα των τροφίμων και μην δίνεται σημασία τόσο στο πόσα είναι αλλά στο ποια είναι! Σημασία έχει το πώς μπορεί να βλάψουν την υγεία μας και όχι το πόσα βρίσκονται σ'ένα προϊόν.
  • Να θυμάστε πως η γνώση είναι δύναμη στα χέρια των καταναλωτών. Καθημερινά οι κάθε λογής εταιρείες διεξάγουν ελέγχους για να διαπιστώσουν ποιο προϊόν καταναλώνεται και ποιο όχι. Όταν λοιπόν εμείς το αγοράζουμε σε ποσότητες ξέροντας πως μπορεί να μας βλάψει, η ευθύνη είναι απόλυτα δική μας στο να συνεχιστεί να παράγεται και να διατίθεται στις αγορές το συγκεκριμένο βλαβερό προϊόν....

Ποια είναι ωστόσο αυτά τα περίφημα πρόσθετα;  Χωρίζονται σε κατηγορίες και είναι τα παρακάτω:
  • οι χρωστικές ύλες (φτιάχνουν το χρώμα των τροφίμων)
  • συντηρητικά και αντιοξειδωτικά (παρατείνουν την διάρκεια ζωής), 
  • γαλακτωματοποιητές (συμβάλλουν στην ομαλή ανάμιξη και ομογενοποίηση των διαφόρων υλικών μέσα στο τρόφιμο), 
  • γαλακτωματοποιητικά άλατα (εξασφαλίζουν ομοιογενή κατανομή των λιπών και των άλλων συστατικών),
  • σταθεροποιητές (βελτιώνουν υφή, δομή και λειτουργία των χαρακτηριστικών στα τρόφιμα)
  • πυκνωτικά μέσα (κάνουν τα τρόφιμα πιο παχύρρευστα)
  • πηκτωματογόνα (διευκολύνουν την πήξη)
  • οξέα (χρήση κατά την κονσερβοποίηση και αποστείρωσή τους), 
  • ενισχυτικά γεύσης και αρώματος 
  • ρυθμιστές οξύτητας (ελέγχουν το PH), 
  • αντιθρομβωτικά (ενάντια των σβόλων), 
  • τροποποιημένα άμυλα  (σαν θρεπτικά συστατικά ή σταθεροποιητές), 
  • γλυκαντικές ύλες (για την γλύκανση ειδικών τροφίμων όπως τρόφιμα χαμηλών θερμίδων και για διαβητικούς)
  • διογκωτικές σκόνες (πχ. κέικ που φουσκώνει μόνο του),
  • αντιαφριστικά (προλαμβάνουν ή  περιορίζουν τον σχηματισμό αφρού,
  • υλικά επικάλυψης (για γλασάρισμα), 
  • βελτιωτικά αλεύρων (πιο σκληρή ή εύπλαστη ζύμη, φουσκώνει πιο εύκολα), 
  • σκληρυντικά, (πιο τραγανά και σκληρά), 
  • υγροσκοπικά μέσα ( αποτρέπουν την ξήρανση), συμπλοκοποιητές (αποτρέπουν την οξείδωση), 
  • ένζυμα (για να μην μυρίσουν ή για να πήξει κάποιο υλικό ή να έχει επιθυμητή μορφή)
  • και τέλος αέρια συσκευασίας (πλην του αέρα, εισάγονται στην συσκευασία του τροφίμου πριν ή κατά την τοποθέτησή του σ'αυτό)
Ωστόσο, δεν ενοχοποιούνται όλα τα προσθετα τροφίμων για βλαβερές συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό. Μερικά όμως, ενοχοποιούνται για κάποιες σημαντικές βλάβες όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Και το μεγάλες είναι σχετικό αν σκεφτείτε πως κάθε μέρα, καταναλώνουμε ποσότητες ποτών, αναψυκτικών και τροφίμων και αυτό γίνεται για 366 μέρες το χρόνο.....Οπότε, αν έχουμε την τάση να τρώμε και να πίνουμε συγκεκριμένες κατηγορίες ποτών ή τροφίμων και αν-ακόμα χειρότερα- έχουμε μικρά παιδιά, προτείνω να λάβουμε όλοι σοβαρά υπόψη τα παρακάτω αναλυτικά στοιχεία:


Να αποφεύγονται από άτομα με αλλεργική προδιάθεση, άσθμα και ευαισθησία στην ασπιρίνη

Ε-102 (ταρτραζίνη) σε αναψυκτικά, αφρώδη ποτά, στιγμιαίας παρασκευής κρέμες και σούπες, πίκλες, αρακά σε κονσέρβα, σάλτσες, μουστάρδα, ζελέ, γλυκά, κρουασάν, μπισκότα, κέικ γκοφρέτες,
Ε-110 (πορτοκαλοκίτρινο S ή Sunset Yellow FCF) σε λουκάνικα, πατέ, υποκατάστατα κρέατος και ψαριού βασισμένα σε φυτικές πρωτεϊνες, μουστάρδες, παγωτά, κρουασάν, μπισκότα, κέικ, γκοφρέτες, στιγμιαίας παρασκευής σούπες, καραμέλες.
Ε-120 (κοχενίλη ή καρμινικό οξύ ή καρμίνες) αλκοολούχα ποτά, λουκάνικα, πατέ, παστουρμά, παγωτά, κρουασάν, μπισκότα, κέικ γκοφρέτες, στιγμιαίες σούπες σε φακελάκια, γλυκά
Ε-122 (καρμοϊζίνη) στιγμιαίες σούπες σε φακελάκια, ζελέ, γλυκά, ποτά που θέλουν αραίωση όπως βυσσινάδα, πορτοκαλάδα κλπ., καραμέλες,
Ε-123 (αμαράνθη) λουκάνικα, γαρίδες σε κονσέρβα ή ταχείας ψύξης, καραμέλες, στιγμιαίες σούπες σε φακελάκια, παγωτά, κέικ, γκοφρέτες, μπισκότα, γλυκά από κόκκινα φρούτα,
Ε-124 (πονσώ 4R ή ερυθρό της κοχενίλης Α), λουκάνικα, γαρίδες σε κονσέρβα ή ταχείας ψύξης, καραμέλες, στιγμιαίες σούπες σε φακελάκια, παγωτά, κέικ, γκοφρέτες, μπισκότα, γλυκά από κόκκινα φρούτα, 
Ε-128 (κόκκινο τροφίμων 10 ή αζωγερανίνη ή  κόκκινο 2G) (το συγκεκριμένο παλιότερα είχε απαγορευτεί γιατί θεωρούνταν επικίνδυνο....Ωστόσο τελικά πήρε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ενωση) λουκάνικα προγεύματος
Ε-131 (μπλε πατεντέ V ή μπλε τροφίμων 5) σάλτσες, στιγμιαίες σουπες, καραμέλες, ζαχαρωτά (αλλεργικές αντιδράσεις με κνησμό και ερεθισμό του δέρματος και σοβαρότερα, δύσπνοια, οίδημα και ναυτία)
Ε-155 (καστανό ΗΤ ή καστανό τροφίμων 3 ή  Chocolate Brown HT), παγωτά, κέικ, μπισκότα και διάφορα άλλα προϊόντα ζαχαροπλαστικής με άρωμα σοκολάτας, χωρίς χρήση κακάο ή σοκολάτα
Ε-210 (βενζοϊκό οξύ) βαρελίσιες μπύρες χωρίς αλκοόλ, οινοπνευματώδη ποτά με αλκοόλη κάτω του 15%, ζελέ και μαρμελάδες με ελάχιστη ή καθόλου ζάχαρη, λαχανικά σε ξίδι, άλμη ή λάδι (εκτός από τις ελιές) τσίχλες, σάλτσες, παρασκευασμένες σαλάτες (ταραμοσαλάτα κλπ) μουστάρδες, διατηρημένα αυγά ψαριών (χαβιάρι, μπρικ κλπ)
Ε-211 (βενζοϊκό νάτριο) βαρελίσιες μπύρες χωρίς αλκοόλ, οινοπνευματώδη ποτά με αλκοόλη κάτω του 15%, ζελέ και μαρμελάδες με ελάχιστη ή καθόλου ζάχαρη, λαχανικά σε ξίδι, άλμη ή λάδι (εκτός από τις ελιές) τσίχλες, σάλτσες, παρασκευασμένες σαλάτες (ταραμοσαλάτα κλπ) μουστάρδες, διατηρημένα αυγά ψαριών (χαβιάρι, μπρικ κλπ)
Ε-212 (βενζοϊκό κάλιο) βαρελίσιες μπύρες χωρίς αλκοόλ, οινοπνευματώδη ποτά με αλκοόλη κάτω του 15%, ζελέ και μαρμελάδες με ελάχιστη ή καθόλου ζάχαρη, λαχανικά σε ξίδι, άλμη ή λάδι (εκτός από τις ελιές) τσίχλες, σάλτσες, παρασκευασμένες σαλάτες (ταραμοσαλάτα κλπ) μουστάρδες, διατηρημένα αυγά ψαριών (χαβιάρι, μπρικ κλπ)
Ε-213 (βενζοϊκό ασβέστιο) βαρελίσιες μπύρες χωρίς αλκοόλ, οινοπνευματώδη ποτά με αλκοόλη κάτω του 15%, ζελέ και μαρμελάδες με ελάχιστη ή καθόλου ζάχαρη, λαχανικά σε ξίδι, άλμη ή λάδι (εκτός από τις ελιές) τσίχλες, σάλτσες, παρασκευασμένες σαλάτες (ταραμοσαλάτα κλπ) μουστάρδες, διατηρημένα αυγά ψαριών (χαβιάρι, μπρικ κλπ)
Ε-214 (p-υδροξυβενζοϊκό αιθύλιο) πατέ, αποξηραμένα προϊόντα κρέατος, σνακς με βάση σιτηρά ή πατάτες, είδη ζαχαροπλαστικής εκτός σοκολάτας, υγρά διαιτητικά συμπληρώματα διατροφής
Ε-215 (Άλας με νάτριο του p-Υδροξυβενζοϊκού αιθυλίου) πατέ, αποξηραμένα προϊόντα κρέατος, σνακς με βάση σιτηρά ή πατάτες, είδη ζαχαροπλαστικής εκτός σοκολάτας, υγρά διαιτητικά συμπληρώματα διατροφής (περιέχουν ή Ε-214 ή Ε-215)
Ε-216 (p-υδροξυβενζοϊκό προπύλιο)  πατέ, αποξηραμένα προϊόντα κρέατος, σνακς με βάση σιτηρά ή πατάτες, είδη ζαχαροπλαστικής εκτός σοκολάτας, υγρά διαιτητικά συμπληρώματα διατροφής (περιέχουν ή Ε-214 ή Ε-215 ή Ε-216)
Ε-217 (Άλας με νάτριο του p-υδροξυβενζοϊκού προπυλίου) πατέ, αποξηραμένα προϊόντα κρέατος, σνακς με βάση σιτηρά ή πατάτες, είδη ζαχαροπλαστικής εκτός σοκολάτας, υγρά διαιτητικά συμπληρώματα διατροφής (περιέχουν ή Ε-214 ή Ε-217)
Ε-218 (p-υδροξυβενζοϊκό μεθύλιο) πατέ, αποξηραμένα προϊόντα κρέατος, σνακς με βάση σιτηρά ή πατάτες, είδη ζαχαροπλαστικής εκτός σοκολάτας, υγρά διαιτητικά συμπληρώματα διατροφής  (περιέχουν ή Ε-214 ή Ε-218)
Ε-219 (Άλας με νάτριο του p-υδροξυβενζοϊκού μεθυλίου) πατέ, αποξηραμένα προϊόντα κρέατος, σνακς με βάση σιτηρά ή πατάτες, είδη ζαχαροπλαστικής εκτός σοκολάτας, υγρά διαιτητικά συμπληρώματα διατροφής (περιέχουν ή Ε-214 ή Ε-219)
Ε-310 (γαλλικός προπυλεστέρας) λίπη και έλαια για τηγάνισμα, λαρδί, ιχθυέλαιο, μείγματα για παρασκευή γλυκισμάτων, αφυδατωμένες σούπες και ζωμοί, σάλτσες, αφυδατωμένες πατάτες σε σβόλους, τσίχλες, διαιτητικά συμπληρώματα (γαστρικές ή δερματικές αντιδράσεις όταν έχεις αλλεργική προδιάθεση, άσθμα ή αλλεργικός στην ασπιρίνη)
Ε-311 (γαλλικός οκτυλεστέρας) & Ε-312 (γαλλικός δωδεκυλεστέρας)  Τα ίδια με το Ε-310
Ε-320 (βουτυλική υδροξυανισόλη BHA) Τα ίδια με Ε-310 
Ε-321(βουτυλικό υδροξυτολουόλιο ΒΗΤ) Το ίδιο με Ε-310
Ε-132 (ινδικοτίνη ή ινδικοκαρμίνη ή μπλε τροφίμων Ι) καραμέλες, ζαχαρωτά, παγωτά, μουστάρδα, υποκατάστατα σολομού, στιγμιαίες σούπες σε φακελάκια (προκαλεί ναυτία, εμετούς, υψηλή πίεση σε άτομα με αλλεργική προδιάθεση)
Ε-901 (κηρός μελισσών λευκός και κίτρινος) είδη ζαχαροπλαστικής, αρτοσκευάσματα και παγωτά με επικάλυψη σοκολάτας, σνακς, ξηρούς καρπούς, διαιτητικά συμπληρώματα διατροφής, νωπά εσπεριδοειδή (που έχουν μόνο επιφανειακή επεξεργασία)
Ε-902 (κανδελιλλικός κηρός) είδη ζαχαροπλαστικής, αρτοσκευάσματα και παγωτά με επικάλυψη σοκολάτας, σνακς, ξηρούς καρπούς, διαιτητικά συμπληρώματα διατροφής, νωπά εσπεριδοειδή (που έχουν μόνο επιφανειακή επεξεργασία)


Διάρροιες και γαστρεντερολογικά προβλήματα

Ε-150 (δ) (εναμμώνιο θειώδες καραμελόχρωμα) ξίδι, ουίσκι, ρούμι, κονιάκ, αρωματισμένα ποτά με βάση το κρασί, λικέρ, μπύρες, μή αλκοολούχα ποτά, αναψυκτικά τύπου κόλα, λαχανικά διατηρημένα σε ξίδι, αλάτι ή λάδι (εκτός από ελιές), δημητριακά πρωινού αρωματισμένα με φρούτα, μαρμελάδες, ζελέ, λουκάνικα, πατέ, σάλτσες, παγωτά, στιγμιαίες σούπες σε φακελάκια, κέικ, μπισκότα, υποκατάστατα κρέατος και ψαριού βασισμένα σε φυτικές πρωτεΐνες.




Πιθανά προβλήματα με το αίμα
Ε-150 (γ) (εναμμώνιο καραμελόχρωμα) τα ίδια με το Ε-150 δ. 



Καταστρέφουν την Βιταμίνη Β1
Ε-220 (Διοξείδιο του θείου) κατεψυγμένα έτοιμα μπιφτέκια με περιεκτικότητα σε λαχανικά ή και σιτηρά 4%, αποξηραμένα αλατισμένα ψάρια,  νωπά, κατεψυγμένα και υπερκατεψυγμένα θαλασσινάκ μπισκότα, αφυδατωμένες πατάτες (πχ πουρέ) επεξεργασμένες πατάτες (κατεψ.)σνακς με βάση σιτηρά και πατάτες, επεξεργασμένα λευκά λαχανικά όπως πχ. το κουνουπίδι (και κατεψυγμένων), αποξηραμένες ντομάτες, πολτός κρεμμυδιού και σκόρδου, οπωροκηπευτικά σε ξίδι, λάδι ή άλμη (εκτός από ελιές και κίτρινες πιπεριές), επεξεργασμένα μανιτάρια (και κατεψυγμένων), αποξηραμένα φρούτα, αποξηραμένη ινδική καρύδα, ζαχαρωμένα, κρυσταλλωμένα ή γλασαρισμένα οπωροκηπευτικά, μαρμελάδες και ζελέ με λίγες ή κανονικές θερμίδες, μελάσσα, έτοιμα σιρόπια για τηγανίτες, παγωτά και μιλκ σέικ, συμπυκνωμένοι χυμοί φρούτων, μπύρες, κρασιά, κρασιά από μήλο, κρασιά από φρούτα, ξίδι, απομιμήσεις κρέατος, ψαριών με βάση πρωτεϊνες λαχανικών και σιτηρών.
Ε-221 (Θειώδες νάτριο), Ε-222 (όξινο θειώδες νάτριο), Ε-223 (πυροθειώδες νάτριο), Ε-224 (πυροθειώδες κάλιο), Ε-226 (θειώδες ασβέστιο) και Ε-227 (όξινο θειώδες ασβέστιο) τα ίδια με το Ε-220.




Ενοχοποιείται για πέτρες στα νεφρά

Ε-302 ( L-Ασκορβικό ασβέστιο) κατεψυγμένα οπωροκηπευτικά, κονσερβοποιημένα οπωροκηπευτικά, κομπόστα φρούτων, μή επεξεργασμένα κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά, προσυσκευασμένα παρασκευάσματα νωπού κιμά, σταρένιο ψωμί, χυμοί, βρεφικές τροφές με βάση οπωροκηπευτικά ή δημητριακά, μπισκότα, φρυγανιές.



Ένοχα για πρόκληση καρκίνου σε μεγάλη κατανάλωση

Ε-249 (νιτρώδες κάλιο) παστά προϊόντα κρέατος, καπνιστά αλατισμένα (αλλαντικά), κονσερβοποιημένα 
Ε-250 (νιτρώδες νάτριο) και  Ε-251 (νιτρικό κάλιο): παστά προϊόντα κρέατος, καπνιστά αλλατισμένα (αλλαντικά), κονσερβοποιημένα  
Ε-252 (νιτρικό νάτριο) σε σκληρά και ημίσκληρα τυριά, απομίμηση τυριού με βάση γαλακτοκομικά προϊόντα. 



Ενοχοποιείται για διαταραχές εγκεφαλικών κυττάρων

Ε-621 (γλουταμινικό νάτριο) ζωμούς σε κύβους (κότα κυρίως), στιγμιαίες σούπες σε φακελάκια και σάλτσες.  (Απαγορεύεται στις βρεφικές τροφές!)




Ένοχο για παρεμπόδιση απορρόφησης διάφορων θρεπτικών συστατικών και ιδιαίτερα ιχνοστοιχείων που λαμβάνουμε από τις τροφές
Ε-400 (αλγινικό οξύ) μαρμελάδες, ζελέ, κομπόστες, κρέμες γάλακτος, κρέμες χαμηλών λιπαρών, επιδόρπια, πουτίγκες




Ένοχα για επιδείνωση κατάστασης ανθρώπων με νεφρική ανεπάρκεια ή προβλήματα οστών

Ε-554 (πυριτικό αργιλιονάτριο) αποξηραμένα τρόφιμα σε σκόνη, αλάτι και τα υποκατάστατά του, διαιτητικά συμπληρώματα διατροφής, σκληρά τυριά σε φέτες, τσίχλες, ρύζι, λουκάνικα
Ε-556 (πυριτικό αργιλιασβέστιο) ίδιο με το Ε-554


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις