ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β5. ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΜΑΣ...


Η Βιταμίνη Β5 ή αλλιώς παντοθενικό οξύ, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη και μέλος του συμπλέγματος βιταμινών Β. Καταστρέφεται από την
υψηλή θερμοκρασία, την θερμότητα και το μαγείρεμα, αλλά όχι από το φως και το οξυγόνο. Λέγεται έτσι γιατί βρίσκεται σχεδόν παντού (παντοθεν-ικο οξύ), σχεδόν σε όλες τις τροφές με αποτέλεσμα η έλλειψή της στον οργανισμό μας να είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η αλκοολική μορφή του παντοθενικού οξέος, η πανθενόλη, αποτελεί συστατικό πολλών καλλυντικών σκευασμάτων.


Δράσεις του παντοθενικού οξέος
  • βοηθάει στην ομαλή ανάπτυξη του σώματος 
  • συμβάλλει στον σχηματισμό των μεμβρανών των κυττάρων, την σωστή ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος και ορισμένων νευροδιαβιβαστών,
  • συνθέτει την αιμοσφαιρίνη,
  • βοηθά στον σχηματισμό αντισωμάτων,
  • ενισχύει την δράση άλλων βιταμινών, 
  • είναι σημαντική για την καλή λειτουργία των επινεφριδίων,  
  • συμμετέχει στην μετατροπή του λίπους και της ζάχαρης σε ενέργεια,
  • μειώνει τα τοξικά αποτελέσματα πολλών αντιβιοτικών,
  • κατάλληλο για δερματικές και αλλεργικές αντιδράσεις,
  • συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης και την προστασία από καρδιακά νοσήματα,
  • βοηθά στην οστεοαρθρίτιδα και την ρευματοειδή αρθρίτιδα,
  • αντιμετωπίζει την κατάθλιψη και την μελαγχολία, το στρες και το άγχος,
  • βοηθά στην σκλήρυνση κατά πλάκας, 
  • στην νόσο πάρκινσον
  • στην πιτυρίδα,
  • την αλωπεκία, 
  • πιστεύεται ότι αποτρέπει τη γήρανση του δέρματος,
  • διατηρεί μαλακή και ελαστική την υφή του δέρματος μειώνοντας την απώλεια ύδατος,
  • έχει αναπλαστική και έντονη επουλωτική δράση,
  • ιδανική για ακμή, ουλές, εγκαύματα, ξηρότητα, απολέπιση, ερυθρότητα και κνησμό,
  • έχει αντιφλεγμονώδη δράση,
  • είναι πολύ χρήσιμη σε προϊόντα περιποίησης μαλλιών, χεριών και γενικότερα σε καλλυντικά για το ξηρό δέρμα




Πού υπάρχει η Β5

Το παντοθενικό οξύ το βρίσκουμε σε μεγάλες ποσότητες στα αυγά, το κρέας, το συκώτι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τη μαγιά μπύρας, το συκώτι, τη σόγια, τους ηλιόσπορους, τον βασιλικό πολτό, το ρύζι, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, το μπρόκολο, τα ψάρια και τα οστρακοειδή, το γιαούρτι και το γάλα, τα μανιτάρια, το κοτόπουλο, το σουσάμι, τα λαχανικά, τις γλυκοπατάτες και άλλα.


Τί γίνεται όταν έχουμε έλλειψή της

Πολύ σπάνια συμβαίνει αυτό, ωστόσο σ'αυτή την περίπτωση παρατηρούνται συμπτώματα όπως:
  1. κόπωση
  2. πονοκέφαλος
  3. ζαλάδες
  4. αϋπνία
  5. γαστρεντερικές διαταραχές
  6. μούδιασμα-μυρμήγκιασμα άκρων και αίσθημα καύσους
  7. κράμπες 
  8. γενικότερα μειωμένη αντίσταση στις λοιμώξεις


Πηγές: www. bestrong.org.gr
            www.beinshape.gr
            www.bitamines.blogspot.com
            www.iatreion.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις