ΤΥΠΟΙ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ...


Τί σημαίνει στ'αλήθεια ο όρος "τύπος επιδερμίδας" θα έχετε σίγουρα αναρωτηθεί πολλές φορές. Και γιατί θα πρέπει
όλες να ξέρουμε ακριβώς τί προϋποθέτει για ν'αγοράσουμε μια κρέμα ημέρας ή για να κάνουμε την περιποίηση του προσώπου μας είναι ένα άλλο ερώτημα. Ωστόσο, δεν σημαίνει τίποτε άλλο από το σμήγμα που παράγει το δέρμα μας και πού ακριβώς παράγεται σε μεγαλύτερο βαθμό αυτό το σμήγμα...
Και ένα είναι σίγουρο, πως με την πάροδο του χρόνου, έφτασε κάποια στιγμή που αναρωτηθήκατε και εσείς επιτέλους τί είδους επιδερμίδα έχετε.....Και σίγουρα πέρασαν κάποια πράγματα από το μυαλό σας που τελικά σας βοήθησαν-ίσως και με την βοήθεια κάποιου ειδικού-να καταλάβετε σε ποια κατηγορία εντέλει ανήκετε.
Βέβαια, δεν μπορούμε να κατατάξουμε τον εαυτό μας επακριβώς σε κάποιο τύπο, δεδομένου ότι η επιδερμίδα μας αλλάζει συχνά και άλλοτε μοιάζει λιπαρή, άλλοτε κανονική, άλλοτε πάλι ξηρή, ανάλογα με τις επιθέσεις που δέχεται από εσωτερικούς και εξωτερικούς αστάθμητους παράγοντες. Εσωτερικούς παράγοντες όπως το άγχος, διακυμάνσεις των ορμονών και κακή διατροφή, που οδηγούν σε λιπαρότητα και σπυράκια ή εξωτερικούς παράγοντες όπως η αλλαγή των εποχών, ο ήλιος και ο άνεμος, που προκαλούν πρόωρες ρυτίδες.
Γι'αυτό το λόγο, παρατηρούμε πως κάποιο προϊόν, μπορεί να ικανοποιήσει πλήρως μια γυναίκα με ξηρή επιδερμίδα, αλλά όχι μια άλλη με τον ίδιο τύπο δέρματος. Διότι οι παράγοντες που επηρεάζουν την επιδερμίδα μας είναι πολλοί, ποικίλοι και διαφορετικοί για κάθε γυναίκα.  Ωστόσο, γενικά μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν οι παρακάτω κατηγορίες:


1.Ξηρή επιδερμίδα

Είναι το πρόσωπο με θαμπή, κουρασμένη όψη. Με μειωμένη ελαστικότητα και πολύ ευαίσθητο στον ήλιο και τις καιρικές συνθήκες. Δημιουργεί συχνά στην διάρκεια της μέρας μια αίσθηση τραβήγματος και ιδιαίτερα μετά το πλύσιμο με νερό.Είναι εκείνο που ό,τι κρέμα και αν βάλεις, μετά από λίγο νιώθεις και πάλι την ξηρότητα να επιστρέφει δριμύτερη στο πρόσωπό σου, λες και τίποτε και κανείς δεν μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά να γίνει πιο δροσερή και ενυδατωμένη. 
Και αυτό συμβαίνει γιατί απλά, αυτή η επιδερμίδα δεν μπορεί να διατηρήσει την υγρασία που χρειάζεται καθώς παράγει από μόνη της λίγα προστατευτικά έλαια.


Τί πρέπει να κάνετε
Σ'αυτή την περίπτωση, πρέπει πρώτα και πάνω και απ'όλα να ενυδατώσετε  τον οργανισμό σας! Πώς; Μα με άφθονο, καθαρό νεράκι!!!! Χωρίς αυτό, τίποτε δεν θα πιάσει και οι προσπάθειές σας θα πάνε απλά, χαμένες....Επίσης, αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο που μόνο κακό μπορεί να κάνει, την υπερβολική ενυδάτωση και τα προϊόντα που περιέχουν οινόπνευμα και άρωμα.
Αντίθετα, μπορείτε να ψάξετε για προϊόντα που εμποδίζουν την απώλεια υγρασίας (ιδιαίτερα αν έχετε ξεπεράσει τα 30), όπως υαλουρονικό οξύ, κολλαγόνο ή σιλικόνη. Επίσης, αγοράστε κρέμες με θρεπτικά συστατικά (όπως βιταμίνες Ε, Α, Β5, αλλαντοϊνη κλπ) και κάντε  2 φορές την εβδομάδα μια θρεπτική και ενυδατική μάσκα.


2.Αφυδατωμένη επιδερμίδα

Με όψη θαμπή, χλωμή που μπορεί και να ξεφλουδίζει. Όταν την αγγίζεις, κάνει πολλές λεπτές, μπερδεμένες γραμμές στα μάγουλα, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν και λιπαρές περιοχές πάνω της. Είναι σημάδι γενικευμένης έλλειψης νερού στα κύτταρα του οργανισμού...

Τί χρειάζεται
Ότι κάνουμε και στην ξηρή επιδερμίδα, απλά συνιστάται και μια απολέπιση την εβδομάδα για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων πριν απλωθεί η ενυδατική κρέμα, Και πάλι, μην ξεχνάτε, το μυστικό είναι άφθονο ΝΕΡΟ!!!!


3.Λιπαρή επιδερμίδα

Είναι η επιδερμίδα με τους ανοικτούς πόρους, τα μαύρα στίγματα, τα σπυράκια και πάνω απ'όλα την γυαλάδα....Το καλό αυτού του τύπου επιδερμίδας, είναι πως σ'αυτή την περίπτωση ενυδατώνεται από μόνη της και έτσι μπορεί να προστατευτεί από εσωτερικούς και εξωτερικούς βλαπτικούς παράγοντες. Δεν χρειάζεται λοιπόν ενυδάτωση και το γήρας καθυστερεί να φανεί σ'αυτά τα δέρματα. 
Ωστόσο η έκκριση μεγάλης ποσότητας σμήγματος, δημιουργεί πρόβλημα, αφού αφήνει το δέρμα επιρρεπές σε σμηγματόρροια (υπερβολική λιπαρότητα), οπότε αναγκάζει όσες έχουν λιπαρή επιδερμίδα να πλένουν συνεχώς και να "καθαρίζουν" το πρόσωπό τους με αποτέλεσμα δυστυχώς να προκαλείται αύξηση της δραστηριότητας των σμηγματογόνων αδένων και έτσι μεγαλύτερη έκκριση σμήγματος...

Τί πρέπει να κάνετε
Να αποφεύγετε τα σκληρά προϊόντα καθαρισμού και τόνωσης που περιέχουν οινόπνευμα, το σαπούνι και το νερό, τις λιπαρές κρέμες, τις βάσεις με γυαλιστερή ή σατινένια υφή και κυρίως ν'αγγίζετε συχνά το πρόσωπό σας.
Αντίθετα, αναζητήστε μη λιπαρές, ενυδατικές κρέμες, αντιβακτηριδιακά αιθέρια έλαια (τσαγιόδεντρο, γκρέιπφρουτ, λεβάντα κλπ), προϊόντα κατά της ακμής και έλαια καθαρισμού σε αντίθεση των πλούσιων κρεμών και λοσιόν.



4.Μεικτή επιδερμίδα

Κάθε επιδερμίδα είναι στην ουσία μεικτή. Μια τέτοια επιδερμίδα είναι συνήθως ομοιόμορφη στο χρώμα, αλλά έχει ένα λεπτό στρώμα λιπαρότητας στη μύτη, το πηγούνι, το μέτωπο ή τη ζώνη Τ. Με κανονική ή ξηρή επιδερμίδα κάτω από τα μάτια και στα μάγουλα. 

Τί πρέπει να κάνετε
Η επιδερμίδα αυτή χρειάζεται ξεχωριστή αντιμετώπιση στα λιπαρά σημεία (σαν λιπαρή) και επίσης ξεχωριστή στα υπόλοιπα (σαν ξηρή ή κανονική). Αναζητήστε θρεπτικές μάσκες για θεραπεία, κρέμες νυκτός και ενυδατικά προϊόντα με αντηλιακή προστασία.



5..Ευαίσθητη επιδερμίδα

Είναι περισσότερο μια κατάσταση παρά ένας τύπος επιδερμίδας, απλά κάποιες επιδερμίδες, ανεξάρτητα από τον τύπο τους, ερεθίζονται εύκολα και εμφανίζουν κόκκινα, ξηρά σημάδια εκεί όπου η επιδερμίδα και ξεφλουδίζει. Είναι λεπτό με  μικρούς πόρους και μπορεί να έχει αλλεργικές αντιδράσεις σε καλλυντικά, ενώ επηρεάζεται εύκολα από την αλλαγή των καιρικών συνθηκών.


Τί πρέπει να κάνετε
Να αποφεύγετε προϊόντα με οινόπνευμα, τασιενεργές ουσίες (σε ορισμένα προϊόντα καθαρισμού και σαπούνια), μακριά από τον ήλιο και χρήση υψηλού δείκτη αντηλιακής προστασίας. Αναζητήστε προϊόντα με καταπραϋντικές ουσίες όπως καολίνη, χαμομήλι και αλόη.


6. Κανονική επιδερμίδα

Είναι η λεία επιδερμίδα, με χρώμα ομοιόμορφο και λαμπερό, η ενυδατωμένη με χωρίς πόρους και ματ όψη. Είναι απαλή, ζωντανή, καθαρή και δείχνει απόλυτα υγιής. Γενικά, είναι η επιδερμίδα που σταματάς το βλέμμα σου πάνω της για να την θαυμάσεις.....


Τί χρειάζεται
Απλά συντήρηση! Με προϊόντα χωρίς οινόπνευμα, με ενυδατικές κρέμες, απολέπιση  μια φορά την εβδομάδα και μάσκες με βιταμίνες για θρέψη. Γενικότερα, είναι η επιδερμίδα που όλες οι γυναίκες ονειρεύονται και που με σωστή περιποίηση μπορεί να μείνει αγέραστη για χρόνια.....



Πώς μπορείτε να βρείτε τί είδους επιδερμίδα έχετε!

Το πρωί, ξυπνώντας και πλένοντας το πρόσωπό σας, πάρτε μια χαρτοπετσέτα ή ένα χαρτομάντηλο και περάστε το από το πρόσωπό σας, ξεκινώντας πρώτα από το μέτωπο, κατεβαίνοντας στο πηγούνι και μετά στη μύτη.
Έχετε ξηρή επιδερμίδα: αν βρίσκετε καθόλου ή ελάχιστο λίπος στην χαρτοπετσέτα, περνώντας το από όλα τα παραπάνω σημεία, αν το αισθάνεστε να σας τραβάει και να είναι τραχύ.
Έχετε μεικτό δέρμα: αν βρίσκετε αρκετό λίπος καθώς περνάτε την χαρτοπετσέτα από τα παραπάνω σημεία (μέτωπο, πηγούνι, μύτη, σ'αυτή τη σειρά), ενώ ελάχιστο έως καθόλου στα υπόλοιπα.
Έχετε λιπαρό δέρμα: αν βρίσκετε  πολύ ή ακόμα και υπερβολικό "λάδι" πάνω στην χαρτοπετσέτα, καθώς περνάτε βήμα βήμα απ'όλο το πρόσωπο.




www.calisto-cosmetics.gr
omorfamystika.gr
"Το Βιβλίο του Μακιγιάζ" της  Leigh Toselli

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις