Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΜΗΤΡΑ.! ΤΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΒΙΩΝΕΙ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ...



Πώς εξελίσσεται το έμβρυο μέσα στη μήτρα 
Σύλληψη: Περίπου 300 εκατομμύρια σπερματοζωάρια πολιορκούν το ωάριο, ένα μονάχα καταφέρνει και το γονιμοποιεί.

1η εβδομάδα: η μικροσκοπική μάζα προσκολλάται στα τοιχώματα της μήτρας.
23 ημέρες : ανάπτυξη του νευρικού συστήματος
32 ημέρες :Δημιουργείται η καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία και τα μάτια, σε πρώιμο βέβαια ακόμα στάδιο. Τα άκρα θυμίζουν ακόμη πτερύγια.

 40 ημέρες:το ανθρώπινο έμβρυο είναι ακόμη ασχημάτιστο
42 ημέρες: αναπτύσσεται η αίσθηση της όσφρησης. Φαίνονται πια τα χέρια και τα νύχια 
52 ημέρες: το έμβρυο παρότι πολύ μικρό,έχει ήδη ρουθούνια και τα μάτια του έχουν χρώμα. Δεν έχουν αναπτυχθεί όμως ακόμα τα οπτικά νεύρα και δεν βλέπουν.
54 ημέρες: Ο εγκέφαλος  έχει αρχίσει να σχηματίζεται. Η καρδιά λειτουργεί στο 20% των δυνατοτήτων της αλλά έχει ωστόσο βαλβίδες και τέσσερις κοιλότητες. Ο ομφάλιος λώρος αναπτύσσεται οπως και τα  νεφρά. Σταδιακά αναπτύσσονται οι πνεύμονες και οι σπόνδυλοι και το ήπαρ υπολειτουργεί.
84 ημέρες: υπάρχουν ο θώρακας και τα αυτιά. Πιπιλάει τον αντίχειρά του
7 μήνες: Η ανάπτυξη του εμβρύου είναι σχεδόν ολοκληρωμένη. Και ο εγκέφαλος είναι σε θέση να ελέγξει τη θερμοκρασία του σώματος, την αναπνοή και το έντερο.
8 μήνες: Το έμβρυο παίρνει την κλασική στάση με τα χέρια και τα πόδια σφιγμένα στο στέρνο του.

9 μήνες: Είναι πια έτοιμο να βγει στον κόσμο. 



ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ

Τα έμβρυα μέσα στη μήτρα κοινωνικοποιούνται, μυρίζονται, ακούνε και θυμούνται ακόμα και έναν χρόνο μετά τη γέννηση τους! Αυτά είναι μερικά από τα σημαντικά συμπεράσματα ερευνών τα τελευταία χρόνια και σας τα παρουσιάζουμε!
Οι διατροφικές συνήθειες κληρονομούνται
Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Γευστικής Επιστήμης στην Ντιζόν της Γαλλίας, οι γευστικές προτιμήσεις των βρεφών φαίνεται ότι καθορίζονται, εν μέρει τουλάχιστον, από τις διατροφικές συνήθειες της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας έδειξαν ότι η αντίδραση ενός νεογέννητου στο άρωμα του γλυκάνισου εξαρτάται άμεσα από το αν η μητέρα είχε καταναλώσει τον σπόρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι μισές από τις 24 εγκύους γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα του είχαν καταναλώσει γλυκάνισο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ οι υπόλοιπες όχι.
Τα μωρά τους εκτέθηκαν στο άρωμα του γλυκάνισου αμέσως μετά τον τοκετό καθώς και τέσσερις ημέρες αργότερα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το άρωμα ήταν για αυτά ελκυστικό ή απωθητικό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα νεογέννητα των οποίων η μητέρα είχε καταναλώσει γλυκάνισο έστρεφαν το κεφάλι τους προς την πηγή της οσμής, ενώ τα υπόλοιπα επεδείκνυαν αδιαφορία ή αντιδρούσαν με αποστροφή. (πηγή:tovima.gr)
H «μουσική» μνήμη
Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα μωρά διαθέτουν την ικανότητα να θυμούνται μουσικά κομμάτια που άκουσαν ενώ βρίσκονταν στην κοιλιά της μητέρας τους ακόμη και ένα χρόνο μετά την γέννηση τους!
Τα έμβρυα αναγνωρίζουν τη φωνή της μαμάς τους!
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Queen’s στον Καναδά που πραγματοποίησε την εν λόγω έρευνα διαπίστωσαν ότι έμβρυα τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης παρουσίαζαν αύξηση των καρδιακών παλμών όταν άκουγαν τη μητέρα τους να μιλά και μείωση όταν άκουγαν μια άγνωστη γυναίκα. «Δεν είναι η αύξηση των καρδιακών παλμών η ίδια, αλλά οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους το έμβρυο αποκρίθηκε στις δύο φωνές. Αυτό μας λέει ότι το έμβρυο αναγνωρίζει τη φωνή της μητέρας του» είχε δηλώσει η επικεφαλής της έρευνας.
Η όσφρηση ξεκινά από την ενδομήτρια ζωή!
Σύμφωνα με έρευνα βιολόγων του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, το οσφρητικό μας σύστημα διαμορφώνεται κατά την ενδομήτρια ζωή σύμφωνα με το τι έτρωγε ή έπινε η μητέρα μας στην εγκυμοσύνη!
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η ενδομήτρια έκθεση σε κάποιες οσμές ενεργοποιεί ορισμένες σφαιρικές δομές (σπειράματα) στον οσφρητικό βολβό που μεταφέρουν τα σήματα από τη ρινική κοιλότητα στον εγκέφαλο και τις κάνει να αναπτύσσονται περισσότερο από άλλες.
Μεταξύ των πιο ισχυρών οσμών που οσφραίνεται το έμβρυο είναι εκείνη της ίδιας της μητέρας του. Η αναπτυξιακή αυτή διαδικασία είναι άκρως σημαντική καθώς επιτρέπει στο βρέφος να μπορεί να αναγνωρίσει τη μυρωδιά της μητέρας του μόλις γεννηθεί, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιστημονική επιθεώρηση «Ρroceedings of Τhe Royal Society Β».
Κοινωνικότητα από τη μήτρα!
Σύμφωνα με έρευνα Ιταλικού Πανεπιστημίου, που μελέτησε τις κινήσεις πέντε ζευγαριών διδύμων εμβρύων, χρησιμοποιώντας υπερήχους, από την 14η εβδομάδα της κύησης, η μήτρα της εγκύου μητέρας παρέχει την πρώτη ευκαιρία στα έμβρυα να έρθουν πιο κοντά και να αναπτύξουν τους πρώτους συναισθηματικούς και κοινωνικούς δεσμούς τους.
Το περιβάλλον της μήτρας επηρεάζει την υγεία του παιδιού
Καθοριστικός παράγοντας στην μετέπειτα ζωή του εμβρύου είναι το περιβάλλον της μήτρας στο οποίο αναπτύσσεται. Το Tufts University απέδειξε πως η υγεία που θα αναπτύξει το παιδί μεγαλώνοντας και οι ασθένειες που μπορεί να παρουσιάσει, επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις ημέρες που ήταν ακόμη έμβρυο. Ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, το άσθμα, οι αλλεργίες και η οστεοπόρωση είναι φαινόμενα της παιδικής ή ενήλικης ζωής που έχουν βαθιά κρυμμένες τις ρίζες τους στη μήτρας. Τα ερεθίσματα που δέχεται, τα συστατικά που λαμβάνει μέσω του πλακούντα, οι συνήθειες της μητέρας και ο τρόπος που αναπτύσσεται όντας έμβρυο, χτίζει για το παιδί θεμέλια που αργότερα έχουν συνέπειες στον τρόπο ζωής και στην υγεία του. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις