ΣΤΑΧΤΗ: ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ!!!

Η στάχτη και η χρήση της στο νοικοκυριό είναι κάτι που οι παλιές γυναίκες γνώριζαν καλά και χρησιμοποιούσαν καθημερινά σε δεκάδες δουλειές του σπιτιού τους. Δυστυχώς όμως, για την καινούρια γενιά, στάχτη σημαίνει μονάχα ένα πράγμα: βρώμικα, απαίσια σκουπίδια! Και αν κάτι θέλω ν'αποδείξω αυτή τη στιγμή, είναι αυτό ακριβώς,  πως -σύμφωνα και με τους παλιούς-  αυτή η εντύπωσή μας  δεν είναι παρά μια μεγάλη και αναμφίβολη πλάνη!Βέβαια δεν την χρησιμοποιούμε έτσι απλά,  βγάζοντάς την από το τζάκι και αρχίζοντας να την σκορπάμε παντού μες την καλή χαρά!   Όχι βέβαια! Απλά φτιάχνουμε την λεγόμενη αλισίβα ή σταχτόνερο που παρασκευάζεται με το βράσιμο του νερού, ιδιαίτερα βρόχινου μαζί με τη στάχτη από καμένα ξύλα.

Ρίχνουμε 2-3 κουταλάκια στάχτη σ'ένα ποτήρι ζεστό νερό, αφήνουμε την στάχτη μέσα για λίγα λεπτά και έπειτα ανακατεύουμε να αναμιχθεί με το νερό. Στο τέλος σουρώνουμε και είναι έτοιμη. 
Και εννοείται βέβαια πως όταν λέμε στάχτη ξύλων, εννοούμε την σκόνη που έμεινε από την καύση τους, ενώ όταν λέμε ξύλα εννοούμε μόνο φυσικά, χωρίς βερνίκια, κόλες, βαφές κλπ. ή μαζί με πεταμένα αποτσίγαρα, πλαστικά κυπελλάκια, σελοφάν ή οτιδήποτε άλλο μπορούμε να ρίξουμε άξαφνα μες τη φωτιά γιατί έτσι μας ήρθε! Πως την μαζεύουμε αφού κρυώσει εντελώς γιατί δεν έχουμε καμία όρεξη να πάθουμε στο μεταξύ έγκαυμα προσπαθώντας να είμαστε οικολογικοί και οικονομικοί ταυτόχρονα! Ξεχωρίζουμε την άσπρη στάχτη και πετάμε τα υπολείμματα που δεν έχουν καεί ή τα καρβουνάκια.  

Πώς  και πού δρα θ'αναρωτηθείτε:
1. Στο πλύσιμο  των ρούχων
Η πρώτη και γνωστότερη χρήση της. Μάλιστα, οι παλιοί και δη οι γιαγιάδες μας, αφού έπλεναν ελαφρά, ένα χέρι με πράσινο σαπούνι τα ρούχα για να φύγουν οι βρωμιές όπως σκόνες, τρίχες, χώματα κλπ. έπειτα έπιαναν το λεγόμενο "μπουγαδοκόφινο" που ήταν ένα κοφίνι με τρύπες, τοποθετούσαν στο εσωτερικό του ένα ύφασμα (σταχτόπανο) που οι άκρες του έβγαιναν έξω από το κοφίνι, και μέσα τοποθετούσαν διπλωμένα τα ασπρόρουχα που ήθελαν να πλυθούν. Έκλειναν μετά από πάνω τα ρούχα, με τις άκρες του σταχτόπανου και κάλυπταν το ύφασμα όλο με στάχτη. Εκεί, συμπλήρωναν αργά αργά νερό ζεστό μέχρι να βραχεί καλά η στάχτη και ν'αρχίσει το "ζουμί" της κατά κάποιο τρόπο να περνά κάτω από το σεντόνι στα ασπρόρουχα. Εκείνο, τα διαπερνούσε αργά και έφευγε από τον τις τρύπες του κοφινιού. Τα άφηναν  εκεί κάνοντας όλες τις υπόλοιπες δουλειές τους και έπειτα, έπιαναν τα ασπρόρουχα και τα ξέπλεναν και πάλι σε ζεστό νερό. Και εκείνα -όπως σίγουρα θα έχετε ακούσει από παλιότερες γυναίκες- άστραφταν σαν τον ήλιο!
2.Χρήση στην ζαχαροπλαστική τέχνη: την προσθέτουμε σε διάφορα εδέσματα για να προσδώσει μια πιο βελούδινη υφή, όπως η μουσταλευριά, τα μελομακάρονα ή το ψωμί.
3.Καθαριότητα και υγιεινή: για να καθαρίσουμε επίμονους λεκέδες οπουδήποτε όπως στο πάτωμα (κιτρινίλα, ακόμα και σκουριά), στα έπιπλα, την τουαλέτα του μπάνιου, στα τζάμια ή οποιαδήποτε γυάλινη επιφάνεια
4.Στην γεωργία και την βοτανολογία: σε φυτά που έχουν ανάγκη το ασβέστιο,  όπως ντομάτες, σπανάκι, αρακάς, σκόρδα, φασόλια, αμπέλια, τριανταφυλλιές (σε αναλογία 1/4 φλυτζανιού σε κάθε λάκκο κατά την φύτευση.) Η στάχτη ανακυκλώνει τα θρεπτικά συστατικά πίσω στην γη, ενώ δεσμεύεται διοξείδιο του άνθρακα από τους μικροοργανισμούς μέσα στο χώμα η ανάπτυξη των οποίων ενισχύεται από τη στάχτη και έτσι η γη γίνεται πιο εύφορη. Λόγω της παρουσίας του ανθρακικού ασβεστίου εξουδετερώνεται η οξύτητα του εδάφους, αυξάνοντας το pH του και επίσης την δραστηριότητα των βακτηρίων που βρίσκονται σ'αυτό. Η αύξηση της αλκαλικότητας του εδάφους επηρεάζει την θρέψη των φυτών. Θρεπτικές ουσίες είναι πιο εύκολα διαθέσιμες στα φυτά, όταν το έδαφος είναι ελαφρώς όξινο. Η στάχτη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε φυτά που αγαπάνε όξινα εδάφη, όπως είναι οι πατάτες ή τα βατόμουρα. Είναι καλό να χρησιμοποιείται με φειδώ και να γίνεται τακτικά έλεγχος του PH του εδάφους.
5. Προστατεύει από την παγωνιά τα φυτά τον χειμώνα,  αφού ρίχνoντας πάνω τους μια στρώση στάχτης. λιώνει τον πάγο επειδή περιέχει αλάτι. 
6. Διώχνει δυσάρεστα έντομα και παράσιτα από τον κήπο και τα φυτά μας όπως τους γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια, εξαφανίζει τα μυρμήγκια αν ρίξουμε στάχτη στη φωλιά τους και τέλος τα τρωκτικά και τις κατσαρίδες που γίνονται καπνός αν σκορπίσουμε στις γωνιές της αποθήκης μας ή γύρω από τις πόρτες στάχτη από το τζάκι... Και λέω της αποθήκης γιατί ε, όπως και να το κάνουμε, στο σπίτι, είναι κομματάκι δύσκολο ν'απλώσουμε την στάχτη απ'άκρη σ'άκρη!!!
7. Τα τσιμπούρια και οι ψύλλοι στα ζώα αλλά και οι ψείρες στους ανθρώπους, φεύγουν όταν φτιάξουμε μια "λάσπη" από ξύδι και στάχτη μαζί και αλείψουμε το τριχωτό μέρος.
8. Είναι άριστο αντισκωρικό αν σκορπίσουμε στάχτη στα ρούχα που φυλάζουμε. Έπειτα, όταν τα βγάλουμε και πάλι για χρήση, απλά τα τινάζουμε και αστράφτουν χωρίς να έχουν τα γνωστά δυσάρεστα σημάδια από το σκώρο...
9. Αν θέλουμε ν'απομακρύνουμε άσχημες οσμές, απλά την ρίχνουμε πάνω σ'αυτό που μυρίζει όπως το μέρος όπου κατουράει η γάτα ή ο σκύλος.
10. Αν θέλουμε να φύγει γρήγορα ένας λεκές από τα ρούχα την στιγμή που έγινε, βάζουμε πάνω του λίγη στάχτη και μετά από πέντε λεπτά τον τρίβουμε με ψίχα ψωμιού. 
11. Χρησιμοποιείται και στο πλύσιμο των δοντιών. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η στάχτη  µπορεί να βοηθήσει στη φυσική λεύκανση των δοντιών.  
Συνταγή:
* 3 κουταλιές της σούπας φασκόµηλο (σκόνη)
* 6 κουταλιές της σούπας γλυκάνισο (σκόνη)
* 3 κουταλάκια του γλυκού στάχτη από ξύλα
* 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα (σκόνη) 
Ανακατεύουµε όλα αυτά τα υλικά αφού πρώτα τα κάνουµε σκόνη το µπλέντερ και µετά τα περάσουµε από ένα λεπτό τούλι για να
πάρουµε µια πολύ λεπτή σκόνη. Αν αφήσουµε κοµµατάκια στην
σκόνη υπάρχει περίπτωση αυτά να κολλάνε στα δόντια µας. Βάζουµε την σκόνη σε µικρό µπουκαλάκι που έχει σταγονόµετρο. Ρίχνουµε όση ποσότητα θέλουµε στην οδοντόβουρτσα, πιέζοντας το µπουκαλάκι. Καθαρίζει τέλεια τα δόντια και τα κάνει
κάτασπρα!
12. Μπορούμε να λουστούμε πολύ φυσικά με την αλισίβα, και να χρησιμοποιήσουμε ξύδι στο ξέβγαλμα, αυτό ευνοεί περισσότερο το λιπαρό μαλλί.
13. Σβήνουμε τη φωτιά , πολύ εύκολα και γρήγορα πετώντας στάχτη πάνω της.
14.Τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν για την συντήρηση των σπόρων όπως των φασολιών μεγάλα πήλινα δοχεία που από πάνω τα κάλυπταν με παχύ στρώμα από στάχτη. Αυτό βοηθούσε να μην τα φάνε τα σκαθάρια. Μία μελέτη στη Νιγηρία δείχνει ότι η στάχτη ξύλου αφυδατώνει τους σπόρους και τους καθιστά λιγότερο επιρρεπείς σε μόλυνση.
15. Χρησιμοποιείται σε πληγές για να σκοτώσει  τα μικρόβια που τυχόν έχουν αναπτυχθεί και να γίνει η επούλωση πολύ γρήγορα.  Διαλύουμε  λίγο χειροποίητο σαπούνι μέσα στην αλισίβα και πλένουμε με αυτό την πληγή χωρίς να την ξεπλύνουμε μετά.
16.  Διατηρούμε φρούτα και λαχανικά χωρίς να πάθουν τίποτα  για πολλές μέρες έως και χρόνια!  Σκάβουμε έναν λάκκο, τον γεμίζουμε με στάχτη τοποθετούμε τα λαχανικά έτσι ώστε να μην έρχονται σε επαφή το ένα με το άλλο αλλά ούτε και με το χώμα. 
Σκεπάζουμε τον λάκκο και τα αφήνουμε εκεί. Διατηρούνται έως δύο χρόνια εντελώς μα εντελώς ανέπαφα, όπως την στιγμή που τα βάλαμε.
Και μετά απ'όλα αυτά, δεν χρειάζεται να ρωτήσω, τώρα που έρχεται ο χειμώνας, που το πετρέλαιο είναι πολυτέλεια και τα ξύλα η μόνη μας λύση, εσείς τί θα κάνετε  με την στάχτη;;;;;

Πηγές: www.proionta-tis-fisis.blogspot.gr
             www.fysikaproionta.blogspot.gr













Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις