ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΚΑΝΕΛΑΣ! ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ!






Cinnamon,   Cinnamomum zeylanicum

Το αιθέριο έλαιο της κανέλας εξάγεται με απόσταξη των φύλλων και τρυφερών βλαστών της
καθώς και από του αποξηραμένου φλοιού, έχει κίτρινο έως καφέ χρώμα και γλυκιά  ζεστή, πικάντικη και ξηρή μυρωδιά. Ιδιαίτερα ευχάριστο το αιθέριο έλαιο της κανέλας είναι γνωστό για τις αντισηπτικές  του ιδιότητες.  Αυτές  το καθιστούν κατάλληλο για το κρύωμα επειδή αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος, τη γρίπη, τις επιδημίες, τις κρυάδες, τη χαμηλή κυκλοφορία του αίματος και την πνευμονία. Επίσης χρησιμοποιείται για το βήχα, τη φροντίδα των δοντιών, τη δυσοσμία και το πλύσιμο του στόματος, τη νευρική ατονία,  τη ψυχρότητα, τη σεξουαλική ανικανότητα και το στρες.








Ιδιότητες: 

Αιμοστατικό, Αντιδιαρροϊκό, Αντιϊακό, Αντιμικροβιακό, Αντιμυκητικό, Αντιπυρετικό, Αντιρρευματικό, Αντισηπτικό ισχυρό, Αντισπασμωδικό, Αφροδισιακό, Διεγερτικό, Εφιδρωτικό, Θερμαντικό, Αντιβακτηριακό, Ορεκτικό, Παρασιτοκτόνο, Πεπτικό, Σκωληκοκτόνο, Σπασμολυτικό, Στομαχικό, Τονωτικό, Χωνευτικό.



Προφυλάξεις:

1. Το λάδι από το φύλλο δεν είναι τοξικό αλλά προκαλεί σε κάποιες περιπτώσεις ερεθισμούς γι’ αυτό να χρησιμοποιείται με προσοχή.
2. Το λάδι από το φλοιό είναι τοξικό για δέρμα και προκαλεί ερεθισμούς.
3.  Να χρησιμοποιείται με προσοχή σε καταστάσεις πυρετού.
4.  Πρέπει να την αποφεύγουν οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη και ιδιαίτερα το αιθέριο έλαιο της κανέλας, γιατί είναι διεγερτικό της μήτρας. Προσεκτικοί πρέπει να είναι επίσης όσοι ταλαιπωρούνται από αλλεργίες, ειδικά όταν αυτή έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Το αιθέριο έλαιο κανέλας είναι πολύ ισχυρό και δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται μόνο του παρά μόνο αναμεμειγμένο με λάδι.







Για εισπνοές: Εάν  είστε κρυωμένοι και έχετε μπουκωμένη μύτη, σε ένα μπολ με καυτό νερό, βάζετε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο κανέλας. και κάνετε εισπνοές . Παράλληλα προσέξτε να μην έρθουν οι ατμοί σε επαφή με τα μάτια σας, γιατί θα τα ερεθίσουν. Γι’ αυτό, φροντίστε να τα έχετε καλυμμένα με μια πετσέτα.

Μασάζ: Σε 100 ml ελαιόλαδο, ρίχνετε 1 ml αιθέριο έλαιο κανέλας και 2 ml αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου ή πορτοκαλιού. Κάνετε μασάζ με το μείγμα, σε όλο το σώμα, για να χαλαρώσετε. Εάν είστε κρυωμένοι και πονάει η κοιλιά σας, κάνετε τοπικό μασάζ στην κοιλιά.






Τρόποι χρήσης

Για τον τυμπανισμό παρασκευάστε βάμμα χρησιμοποιώντας 5 γρ. σε 100 γρ. καθαρού οινοπνεύματος και πάρτε 20 σταγόνες σε νερό, μέχρι 4 φορές την ημέρα. 

Για τη δυσπεψία και τη σεξουαλική ανικανότητα παρασκευάστε αφέψημα φλοιού χρησιμοποιώντας 5-10 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε ένα φλυτζάνι τσαγιού την ημέρα. 

Για τους ρευματισμούς παρασκευάστε βάμμα από το φυτό και κάντε εντριβές στην πάσχουσα περιοχή. Η κανέλα διεγείρει το μεταβολισμό, κατά συνέπεια η κατανάλωσή της μέσα σε τροφές μπορεί να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος εύκολα και υγιεινά.






Πηγές: www.etherio.gr
            www.mystikavotana.gr
            www.giatrosofia.com


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις