ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΤΟΥ: ΤΟ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟ "ΔΩΡΟ" ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ!


Αποτέλεσμα εικόνας για δωρεάν εικόνες για φυτό βασιλικό

(Ocimum basilicum και αλλιώς Ώκιμο το βασιλικό, Βασιλιτσά ή Βασιλίτσα)
O βασιλικός είναι ετήσιο, ποώδες φυτό και κατάγεται από την Ινδία και το Ιράν. Η ονομασία "βασιλικός" του αποδόθηκε καθώς, σύμφωνα με θρύλο, φύτρωσε στο σημείο όπου ο Μέγας Κωνσταντίνος και η μητέρα του Αγία Ελένη ανακάλυψαν τον Τίμιο Σταυρό.


Μια άλλη απόδοση της ονομασίας του οφείλεται στο ότι, όταν ο Μέγας Αλέξανδρος γύρισε από την εκστρατεία του στις Ινδίες, μεταξύ των άλλων, έφερε και το φυτό του βασιλέως.
Ο Ρωμαίοι το θεωρούσαν ερωτικό φίλτρο, σημάδι αγάπης και φυλακτό. Οι Αιγύπτιοι τον χρησιμοποιούσαν, μαζί με άλλα φυτά, στις ταριχεύσεις, και οι Γαλάτες σε τελετές εξαγνισμού, μαζί με νερό πηγής. Πιθανόν από εκεί να κρατάει τις ρίζες του και το χριστιανικό έθιμο του αγιασμού με τον βασιλικό. 
Στη λαϊκή παράδοση ένα παλιό γνωμικό λέει πως «όπου φυτρώνει βασιλικός δε πηγαίνει το κακό» και «όπου υπάρχει βασιλικός, δε ζει το κακό». Όταν ο βασιλικός δωρίζεται, φέρνει καλή τύχη σε ένα νέο σπιτικό και αυτός είναι και ο λόγος που τον συναντάμε σχεδόν σε κάθε σπίτι.


 Αποτέλεσμα εικόνας για δωρεάν εικόνες για φυτό βασιλικό


Ιδιότητες:
To αιθέριο έλαιο του βασιλικού εξάγεται από ολόκληρο το φυτό, επηρεάζει σχεδόν όλα τα συστήματα του οργανισμού μας, τονώνει το νευρικό σύστημα, καταπολεμάει  το  στρες,  το  άγχος,  την πνευματική κόπωση  και βοηθά στην συγκέντρωση και την καλύτερη μνήμη.  Επιπλέον ανακουφίζει από τον βήχα, τη γρίπη και το κρύωμα, την κατάθλιψη και την ατονία και καταπραΰνει τα τσιμπήματα από τα έντομα και τα φίδια.  (Για την αδύνατη μνήμη, την μελαγχολία και τους νευρικούς πόνους πίνουμε ένα φλιτζάνι του τσαγιού ρόφημα κάθε βράδυ)
Ο βασιλικός είναι φυτό με αντισηπτικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες και θεωρείται εξαιρετικό εφιδρωτικό. Το «τσάι» από βασιλικό είναι ιδιαιτέρως χωνευτικό, διουρητικό και τονωτικό, καταπραΰνει το έντερο και τις νευρικές ημικρανίες, καταπολεμά το κρυολόγημα και τον πονοκέφαλο. Επίσης, διευκολύνει την παραγωγή γάλακτος σε μητέρες που θηλάζουν.

Αποτέλεσμα εικόνας για δωρεάν εικόνες για φυτό βασιλικό

Το εκχύλισμα βασιλικού είναι ευεργετικό κατά της στοματίτιδας, του επιχείλιου έρπητα και της ναυτίας (και της ναυτίας της εγκυμοσύνης).
Η κατανάλωση φύλλων βασιλικού με λάδι, σαν σαλάτα, καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα.
Μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου πάνω σ'ένα μαντηλάκι ή βαμβάκι διώχνουν επίσης μακριά τα κουνούπια και τις σκνίπες, ενώ αδιάλυτο, αν το απλώσουμε στο μέρος που μαζεύονται μυρμήγκια, απλά τα εξαφανίζει! 
Λίγες σταγόνες μέσα στα ντουλάπια της κουζίνας, όπου αποθηκεύουμε τρόφιμα, μπορούν επίσης να μας σώσουν, αφού κρατούν μακριά τους απρόσκλητους επισκέπτες και τα τρόφιμά μας αγνά και αμόλυντα....



Προφυλάξεις: Να μην χρησιμοποιείται το αιθέριο έλαιο κατά την εγκυμοσύνη


Πηγή: www.ehterio.gr
          www.matzounia.gr
           www.aroma-herbs.com


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις