ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ,ΠΩΣ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ;;;

Αποτέλεσμα εικόνας για κολλαγόνο εικόνες
Όταν λέμε κολλαγόνο, εννοούμε μια ομάδα από πρωτεΐνες που συναντώνται σε όλους τους πολυκύτταρους οργανισμούς και φυσικά στον άνθρωπο. Είναι το
βασικό συστατικό όλων των βασικών δομών που υπάρχουν στο σώμα μας όπως τα οστά, οι αρθρώσεις, οι μύες, οι τένοντες, το δέρμα και η επιδερμίδα. Κατά μέσο όρο το κολλαγόνο αντιπροσωπεύει το 30% των πρωτεϊνών του σώματός μας, ενώ στο δέρμα μας φτάνει το 75%. 
Για να καταλάβουμε καλύτερα τι ρόλο παίζει το κολλαγόνο, φανταστείτε πως το δέρμα μας μοιάζει με ένα φουσκωτό στρώμα. Το σχήμα αυτού του στρώματος διατηρείται με μικρά εσωτερικά ελατήρια (ίνες κολλαγόνου) και ένα υγρόφιλο τζελ (τα μόρια του υαλουρονικού οξέος), το οποίο γεμίζει τα κενά ανάμεσα στα ελατήρια. Όταν η ποσότητα ή η ελαστικότητα των ελατηρίων μειώνεται, το στρώμα παραμορφώνεται και, σαν αποτέλεσμα, στο σεντόνι του κρεβατιού μας (δηλαδή στην επιδερμίδα) δημιουργούνται τσαλακώματα (δηλαδή ραγάδες).
Δυστυχώς ωστόσο, μεγαλώνοντας, χάνουμε το μεγαλύτερο μέρος του σταδιακά καθώς μειώνεται η παραγωγή του, κυρίως στις γυναίκες όπου κατά συνέπεια έχουμε την εμφάνιση των ρυτίδων, αλλά και άλλων προβλημάτων όπως πχ. οι οστεοαρθρίτιδες. 
Γιατί, όμως, το κολλαγόνο χάνει σιγά-σιγά τις ιδιότητές του; Ο κύριος εχθρός του κολλαγόνου είναι οι ελεύθερες ρίζες (ελαττωματικά μόρια, που τους λείπει ένα ηλεκτρόνιο), οι οποίες μπλέκουν τις ίνες κολλαγόνου μεταξύ τους, με αποτέλεσμα την απώλεια της ελαστικότητάς τους.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες (βιταμίνες A, E, C) δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες. Η βιταμίνη C, επιπλέον, ενεργοποιεί την παραγωγή νέου κολλαγόνου στο δέρμα. Έτσι, χρήσιμο είναι η τροφή που τρώμε και τα προϊόντα περιποίησης προσώπου που χρησιμοποιούμε να περιέχουν αρκετά αντιοξειδωτικά.
Ο δεύτερος εχθρός του κολλαγόνου είναι η ορμόνη κορτιζόνη (η λεγόμενη ορμόνη του στρες), η οποία καταστρέφει τις ίνες κολλαγόνου. 


Tips και συμβουλές

1) Μην αγχώνεστε για ασήμαντα πράγματα. 
2) Χρησιμοποιείτε προϊόντα περιποίησης προσώπου με υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών. Μια πολύ αποτελεσματική αντιμετώπιση ή πρόληψη των ρυτίδων είναι να βάζετε βιολογικό έλαιο σταφυλιού (το οποίο έχει 20 φορές πιο δυνατή αντιοξειδωτική δράση από τη βιταμίνη C!) στις επικίνδυνες περιοχές γύρω από το στόμα, ανάμεσα στα φρύδια και πάνω στο μέτωπο. Βάλτε την βραδινή σας κρέμα και έπειτα απλώστε μια σταγόνα από έλαιο σταφυλιού πάνω στις γραμμές των ρυτίδων. Για τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια, χρησιμοποιήστε το πιο τρυφερό έλαιο χοχόμπα.
3) Κάντε σωστή διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά που προσφέρουν βιταμίνες αναζωογονούν και θρέφουν γενικότερα τον οργανισμό αλλά και το δέρμα μας!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις