ΛΑΧΑΝΟ! ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΠΟΣΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ!

Αποτέλεσμα εικόνας για εικονες για λαχανο

Το λάχανο, είναι μια τροφή που στις μέρες μας -και κυρίως τους κρύους χειμωνιάτικους μήνες- προτιμάται ιδιαίτερα από την ελληνίδα νοικοκυρά σαν καθημερινό σχεδόν υλικό στην κουζίνα της. Είτε σαν σαλάτα, είτε σαν τον περίφημο λαχανοντολμά, είτε σαν σούπα ή ακόμα και ωμό, με λεμόνι και αλάτι  σαν συνοδευτικό ορεκτικό με το ούζο, τη ρακί, το τσίπουρο.

Πόσοι από εμάς ωστόσο έχουμε αναρωτηθεί τί ακριβώς είναι αυτό το λαχανικό και τί μας προσφέρει στον οργανισμό μας; αρκετοί φαντάζομαι, χωρίς ωστόσο να πιστεύουμε πως αυτό το ταπεινό λαχανάκι μπορεί να συμβάλλει με κάποιο τρόπο στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Παρακάτω λοιπόν, θ'αναλύσουμε όλα αυτά που μπορεί να μας δώσει, πέρα από την γεύση και την πολύτιμη "συμπαράστασή" του στο καθημερινό μας τραπέζι. Με ένα άρθρο γραμμένο από τον πρωτοπόρο διατροφολόγο Κώστα Μπαζαίο, που αφιέρωσε όλη τη ζωή του για να μας μάθει τί είναι καλό, υγιεινό και απόλυτα αγνό για να τρώμε...

Το λάχανο λοιπόν είναι ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά, όταν το βρίσκουμε στην εποχή του, από τον Οκτώβριο ως το Μάρτιο, μεγαλωμένο χωρίς χημικά λιπάσματα (και χωρίς να το'χουν αφήσει μια νύχτα για να πάρει βάρος στην ποτιστική στέρνα του κτήματος όπου μαζί παίρνει και βατραχάκια, σαλιγγάρια, σαλμονέλες κλπ)
Περιέχει λίγες βιταμίνες αλλά άφθονο Φολικό Οξύ, φώσφορο, ιώδιο, θείο, κάλιο και είναι τόσο γνωστή η επίδρασή του στην υγεία μας όταν τρώγεται ωμό, ώστε ο Κάτωνας ανέφερε το λάχανο σαν αντικαρκινικό φάρμακο και οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τα φύλλα του και το χυμό του σ'έναν μεγάλο αριθμό ασθενειών, που άρχιζε από τη δυσπεψία και τελείωνε στις αιμορροΐδες!
Σήμερα βέβαια, οι διατροφολόγοι το συστήνουν για θαυμάσια τροφή και όχι για φάρμακο όπως κάλλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Έτσι, είναι πολύ αποτελεσματικό σε ουροποιητικές παθήσεις, νεφρίτιδες, ποδάγρα, πέτρες στα νεφρά ή την κύστη, αρθριτικά, ρευματισμούς, βρογχικό άσθμα, εντερίτιδα, κολίτιδα, ελκώδη κολίτιδα, εντερικές φλεγμονές, γαστρίτιδες, νευρική κατάπτωση, διαβήτη, κίρρωση ήπατος, φυματίωση, λεμφαδένες, έκζεμα και δερματοπάθειες, ακμή αλλά και λαρυγγίτιδες με αφωνία, καθώς και σε κρυολόγημα. Επίσης, άτομα που υποφέρουν από άγχος, μαθητές που δίνουν διαγωνισμούς, νευρασθενικοί και όσοι υποφέρουν από χρόνια κούραση, πρέπει να τρώνε πολύ λάχανο.
Ένας περίφημος γιατρός, ο Dr Cheney, βρήκε σε πειράματα που έκανε σε εκατό ελκοπαθείς με χυμό λάχανου ότι ο πόνος τους έφυγε κατά μέσο όρο σε πέντε μέρες και θεραπεύτηκαν κατά τη δέκατη τέταρτη μέρα, εκτός από τις πολύ βαριές περιπτώσεις (σ' αυτές χρειάστηκε περίπου εφτά εβδομάδες). Σ'αυτό το πείραμα επίσης, στους εκατό ελκοπαθείς, μόνο πέντε δεν θεραπεύτηκαν. Τους έδινε 460 γραμμάρια χυμό κάθε μέρα, λίγο λίγο  σε κανονικές δόσεις. Ετσι, το σίγουρο είναι πως ο χυμός λάχανου, ωφελεί στο έλκος στομάχου και εμείς μπορούμε να τον αραιώσουμε με λίγο νερό ή να του προσθέσουμε και μέλι.
Πώς είναι όμως καλύτερο να το τρώμε; Μα φυσικά ωμό! Συνδυάζεται με ραπανάκια τριμμένα, πράσο, καρότο, σκόρδο, πατάτα ωμή τριμμένη με ωμό τριμμένο παντζάρι και με ψητές με τη φλούδα πατάτες. Και το λαχανόζουμο επίσης είναι εξαίρετο διουρητικό και αποτοξινωτικό, όταν αποχυμώνεται μαζί με λίγο λεμόνι, κάτι που το καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμο στις προσπάθειες για αδυνάτισμα. 
Ο χυμός του λάχανου και το λάχανο δεν πρέπει ποτέ να παίρνεται έτσι ώστε να αποτελεί το κύρο μέρος της διατροφής. Γιατί σε πολύ μεγάλες ποσότητες είναι δυνατό να προκαλέσει μια ασθένεια του θυρεοειδούς, τη βρογχοκήλη.
Το λάχανο κάνει καλό όταν τρώγεται συχνά σε κανονικές ποσότητες. Ο χυμός του δεν είναι γευστικός, αλλά είναι απαραίτητο μέρος της φυσικής θεραπείας στις μολύνσεις, στα έλκη και σε άλλα προβλήματα του πεπτικού συστήματος.
Φυσικά τρώγεται και μαγειρευτό, σαν λαχανόρυζο ή λαχανοντολμάδες  (με ρύζι, μαϊντανό, άνηθο. κρεμμυδάκι) αλλά έτσι είναι κάπως βαρύ για όσους έχουν προβλήματα με το στομάχι τους.


Μια πρωτότυπη και υπέροχη συνταγη για να μπει στη διατροφή μας:
  • Αγοράζετε ένα μέτριο λάχανο, του αφαιρείτε τα εξωτερικά φύλλα και το βάζετε ολόκληρο να βράσει σε νερό για 15 λεπτά, ώσπου τα εξωτερικά φύλλα να μαλακώσουν πολύ. 
  • Μετά τα 15 λεπτά το βγάζετε από την κατσαρόλα και το αφήνετε να στραγγίσει. Όταν κρυώσει, ώστε να μπορείτε να το πιάσετε, το βάζετε σε μια πιατέλα και του αφαιρείτε τα μεσαία φύλλα, την καρδιά δηλαδή, έτσι ώστε να μείνουν μόνο τα εξωτερικά φύλλα. 
  • Αφού έχετε φτιάξει τη γέμιση (με ρύζι, δυόσμο, άνηθο, ντομάτα, καρότα ψιλοκομμένα κλπ) την τοποθετείτε στο εσωτερικό του λάχανου και τη σκεπάζετε με δυο ακόμη λαχανόφυλλα, πριν την τυλίξετε. 
  • Τώρα μπορείτε ή να τυλίξετε το λάχανο μ'ένα δίχτυ για να μη διαλυθεί στο βράσιμο ή να το τοποθετήσετε προσεχτικά στην κατσαρόλα και να το σκεπάσετε μ'ένα πιάτο που θα βάλετε πάνω του ανάποδα να το πιέζει 
  • Το αφήνετε να βράσει όσο χρειάζεται. Το βγάζετε προσεκτικά και το αφήνετε κάπου να σουρώσει. Έπειτα, το κόβετε προσεκτικά και σερβίρετε (μοιάζει με πίτα όπου πάνω και κάτω αντί για φύλλο έχει λάχανο και στη μέση τη γέμιση).

Πηγή: Βιβλίο Κώστα Μπαζαίου "Οι τροφές που χαρίζουν ΥΓΕΙΑ" (1981)


Δείτε επίσης:

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις