ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ: ΔΕΝ ΘΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΤΙΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ!!!







Φυτό ποώδες, πολυετές, με καταγωγή από την Ευρώπη, η τσουκνίδα ανήκει στο γένος φυτών Urtica της οικογένειας Urticaceae. Το όνομα τους προέρχεται από το λατινικό ουσιαστικό uro που σημαίνει κάψιμο, ακριβώς λόγω του τσουξίματος που προκαλεί όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Υπάρχουν περισσότερα από 500 είδη σε όλο τον κόσμο, στην Ελλάδα όμως ευδοκιμεί ιδιαίτερα λόγω του κλίματος και της χλωρίδας της χώρας μας. θεωρείται εξαιρετική, δεν είναι δηλητηριώδης και λειτουργεί ιδανικά σαν σύμμαχος κατά πολλών ασθενειών.

Φύεται αυτοφυώς σε ορεινά μέρη, αρκεί να υπάρχει υγρασία. Ο βλαστός της φτάνει σε ύψος το 1 μέτρο ενώ τα άνθη της είναι μικρά και άοσμα. Ολόκληρο το φυτό καλύπτεται από αδενώδεις τρίχες που κατά την επαφή τους με το δέρμα προκαλούν φαγούρα. Αυτό οφείλεται σε ένα δηλητηριώδες υγρό, που περιέχουν οι λεπτές βελόνες, οι οποίες όμως καταστρέφονται με το βράσιμο ή το ψήσιμο. Ανθίζει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού(όπου και συλλέγουμε με γάντια).



Πολύτιμη ιστορική αναδρομή...
Η δράση της τσουκνίδας καταγράφηκε από το Χρύσιππο, τον Αριστοφάνη και τον Ησίοδο, ενώ στα ρωμαϊκά χρόνια οι λεγεωνάριοι τρίβονταν με τα φύλλα της για να ζεσταθούν. Επίσης χρησιμοποιήθηκε ως διουρητικό και καθαρτικό. 
Ο Ιπποκράτης (460-377 π.Χ) πρώτος κατέταξε την τσουκνίδα ανάμεσα στα φυτά “πανάκεια” (κάνουν για πολλαπλές χρήσεις) και συνέστησε την τσουκνίδα για την θεραπεία 61 ασθενειών. 
Ο Έλληνας ιατρός Γαληνός στο βιβλίο του “De Simplicibus Medicamentis ad Paternainum (espurio)” συνιστούσε την τσουκνίδα ως διουρητικό, καθαρτικό και για τη θεραπεία των δαγκωμάτων από τους σκύλους, της γάγγραινας, των οιδημάτων, της ρινορραγίας, της υπερβολικής εμμηνόρροιας, για τις ασθένειες που σχετίζονται με την σπλήνα, της πλευρίτιδας, της πνευμονίας, του άσθματος, των έλκων στο στόμα και στην αντιμετώπιση της τριχοφυΐας. 
Τον Μεσαίωνα η τσουκνίδα χρησιμοποιήθηκε για την θεραπεία του έρπητα ζωστήρα, της δυσκοιλιότητας, της ξηρής ασθένειας η οποία κατά πάσα πιθανότητα σήμαινε προβλήματα με τα ιγμόρεια ή τους πνεύμονες, του βλεννογόνους και το δέρμα. 
Οι Ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν την τσουκνίδα για την θεραπεία της ακμής, της διάρροια και για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

. 
Θεραπευτικές "ουσίες" της τσουκνίδας
Είναι πλούσια σε βιταμίνες A (πιο πολύ από το καρότο),  βιταμίνες
του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3 και Β5) που κάνουν καλό στο νευρικό σύστημα, Βιτ Ε (ισχυρή αντιοξειδωτική δράση), Βιταμίνη Κ (παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος), θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ.
Επιπλέον, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, που βοηθά ακόμα περισσότερο στην ολική απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.
Προσδίδει στον οργανισμό ασβέστιο. που ωφελεί τα οστά, 
Περιέχει ομάδα ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών, τα φλαβονοειδή, καθώς και πολλά φυτοχημικά στοιχεία όπως το λυκοπένιο, καφεϊκό οξύ,  βεταΐνη  β – καροτένιο, ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και εμποδίζουν την πρόωρη γήρανση του οργανισμού, 
Περιέχει πολλά ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, σελήνιο και ψευδάργυρο, σε αρκετά μεγάλες συγκεντρώσεις,
Η ισταμίνη που περιέχει, προσφέρει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση στα παρασκευάσματα και τα καταπλάσματα από το φυτό αυτό, ικανή να ανακουφίσει συμπτώματα φλεγμονών,
Τα φύλλα της έχουν μυρμηκικό οξύ, χλωροφύλλη, σεροτονίνη, ακετυλοχολίνη, γλυκοκινόνες, και τανίνες.
Επίσης είναι πλούσια σε καλά λιπαρά οξέα.
Η περιεκτικότητα της σε σεκρετίνη, διεγείρει το πάγκρεας για την παραγωγή ινσουλίνης βοηθώντας  στη διατήρηση της ευγλυκαιμίας στους διαβητικούς.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η τσουκνίδα προστατεύει από την αιμορραγία και ενισχύει το έμβρυο. Στις θηλάζουσες μητέρες προωθεί την παραγωγή γάλακτος.


Γενικότερα η θεραπευτική δράση της τσουκνίδας είναι η παρακάτω: 
  • Τονωτικό του οργανισμού, εναντίον της αναιμίας 
  • Ρυθμιστής του σακχάρου - αντιδιαβητική
  • Χαμηλώνει την αρτηριακή πίεση,
  • Αντιφλεγμονώδη δράση
  • Ιδανική στην καταπολέμηση των βρογχικών παθήσεων, του βήχα, της αλλεργικής ρινίτιδας αλλά και των αλλεργιών, λόγω της αντιισταμινικής της δράσης. (3 μήνες περίπου πριν την εμφάνιση της γύρης και άρα την έξαρση της αλλεργίας, αγωγή με τσουκνίδα  που πίνουμε καθημερινά σε μορφή βάμματος ή εγχύματος)
  • Διουρητική: διαλύει το ουρικό οξύ, βοηθά στην κυστίτιδα, σε περιπτώσεις κατακράτησης ούρων, αντιμετωπίζει την οξεία ή χρόνια νεφρίτιδα
  • Καταπολεμά κυτταρίτιδα και βοηθά στην απώλεια βάρους χάρη στις διουρητικές της ικανότητες και την δυνατότητα να μειώνεται η όρεξη μέσω της σεροτονίνης και της ακετυλοχολίνης που περιέχει σε υψηλή περιεκτικότητα,
  • Αιμοστατική. Σταματά αιμορραγίες, αιμοπτύσεις, μητρορραγίες, αιματουρίες, αιμοφιλίες, ρινορραγίες,
  • Γαλακταγωγική
  • Αγγειοσυσταλτική,
  • Αντιρευματική: για αρθρίτιδες, ισχιαλγίες, ρευματισμούς
  • Για διάρροιες, εντερίτιδες, χρόνια δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες,
  • Σπασμολυτική
  • Αφροδισιακή
  • Για τον ίκτερο, παθήσεις της χολής, πέτρες στη χολή, έλκος στομάχου
  • Ιδανική για δέρμα με ακμή, κοκκινίλες, σπυράκια
  • Η απουσία οξαλικού οξέος και οξαλικών αλάτων στο φυτό αυτό, βοηθά στην απορρόφηση περισσότερης ποσότητας σιδήρου από τον οργανισμό, κάτι που δεν συμβαίνει με όλα τα λαχανικά που περιέχουν φυτικό σίδηρο, με αποτέλεσμα να τα τρώμε αλλά να μην απορροφούμε τον σίδηρο τους


Πως μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Οι φρέσκες τσουκνίδες πρέπει πάντα να πιάνονται με γάντια, λόγω των "ακίδων" που έχουν τα φύλλα τους. Ποτέ μην τα χρησιμοποιείτε νωπά, όταν τα βάζετε στο σώμα σας. Πρέπει πρώτα να τα βράσετε για να βγάλετε τις ακίδες.

Τα φύλλα, οι μίσχοι και η ρίζα της μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αφεψήματα, για την παρασκευή τσαγιού, βάμματος ή καταπλασμάτων.  
Κοπανισμένη και ξερή μέσα στη μύτη σταματά τις ρινορραγίες, το ίδιο δρα και ο χυμός της γι'αυτή την περίπτωση. 
Σαν βρασμένο λαχανικό δίνει ευεξία στο σώμα ανώτερη κι από το σπανάκι.
Ως καλλυντικό, συνιστάται μάσκα προσώπου για βαθύ 
καθαρισμό κανονικού δέρματος. Aκόμη ο ατμός χρησιμοποιείται
για βαθύ καθαρισμό του προσώπου. 
Χρησιμοποιείστε το αφέψημα στο ξέπλυμα για την πιτυρίδα, την πτώση των μαλλιών και ως γενικό τονωτικό. Είναι ένα από τα καλύτερα βότανα για την θεραπεία της λιπαρότητας των μαλλιών και της πιτυρίδας. Για τα μαλλιά εκτός από το σαπούνι ένα τελικό ξέβγαλμα με έγχυμα τσουκνίδας μπορεί να βοηθήσει να καθαρίσει το ξηρό δέρμα και η πιτυρίαση. Παραδοσιακά οι βοτανολόγοι πιστεύουν ότι η τσουκνίδα μπορεί να αποκαταστήσει το φυσικό χρώμα των μαλλιών κι αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για άτομα με γκρίζα μαλλιά, τονώνει  και δυναμώνει την τρίχα.
Πιείτε το έγχυμα για να τονώσετε την κυκλοφορία και για την αποτοξίνωση του οργανισμού, στην αρθρίτιδα, τους ρευματισμούς, την ποδάγρα και το έκζεμα. 
Καθημερινές γαργάρες με τσάι τσουκνίδας ανακουφίζει και βοηθάει στην αντιμετώπιση λοιμώξεων του στόματος και του λαιμού.
Το βάμμα χρησιμοποιείται σε συνδυασμούς για αρθριτικές διαταραχές, δερματικά προβλήματα και για τη βαριά αιμορραγία της μήτρας. 
Για να χρησιμοποιήσετε το φυτό ως κομπρέσσα μουσκεύετε ένα επίθεμα με το βάμμα και το τοποθετείτε σε επώδυνες αρθριτικές αρθρώσεις, στη ποδάγρα, σε στραμπουλήγματα και σε περιοχές με νευραλγία, τενοντίτιδα και ισχυαλγία. 
Χρησιμοποιήστε την αλοιφή (δλδ τσουκνίδα στουμπισμένη με λίγο λάδι)στις αιμορροΐδες , 
Φτιάξτε χυμό από ολόκληρο το φρέσκο φυτό, είναι καλό τονωτικό για την εξασθένηση και την αναιμία και για να καταπραΰνει τα τσιμπήματα από έντομα. Ο χυμός χορηγείται ιδιαίτερα για την καρδιακή ανεπάρκεια με οίδημα.







Για εξωτερική χρήση 
Μπορεί όμως και να καταναλωθεί ως χορταρικό σε πολλές συνταγές και παρασκευές στην κουζίνα μας. Όπως και πολλά άλλα χόρτα, η τσουκνίδα ήταν ένα θρεπτικό φαγητό, σε εποχές φτώχειας και πολέμων. Δεν κοστίζει, αφθονεί στους αγρούς και υπάρχουν πολλοί γευστικοί τρόποι παρασκευής της. Οι νοικοκυρές την ετοιμάζουν βραστή, με αγνό παρθένο ελαιόλαδο και λεμόνι, την χρησιμοποιούν σε πίτες και κρητικά καλλιτσούνια, την προσθέτουν στα τσιγαριαστά χόρτα ή παρασκευάζουν πομάδα (πέστο) με ελαιόλαδο. Επίσης, στο παραδοσιακό σφουγγάτο της Κρήτης, που στην ουσία είναι η σύγχρονη ομελέτα με χόρτα ή λαχανικά εποχής.
Μπορούμε να τη τρώμε βραστή με λάδι και λεμόνι, να φτιάξουμε τσουκνιδόπιτες (η καυστικότητα των τριχιδίων εξουδετερώνεται με βραστό νερό, για κατανάλωση θεωρούνται καλύτεροι οι νεαροί τρυφεροί βλαστοί) αλλά ακόμα πιο εύγευστη είναι η σούπα από τσουκνίδα. Στη σούπα δεν χάνονται οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία αφού την προσθέτουμε μόλις τρία λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος.  




ΤΡΟΠΟΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ



Ρόφημα-αφέψημα τσουκνίδας: 
  • 200γρ. νερό
  • 2 κουτάλια φαγ. με θρυμματισμένο σκεύασμα τσουκνίδας

βράζεται για 1-2 λεπτά, μετά το υγρό στραγγίζεται και πίνεται. Παίρνονται 2 – 3 τέτοιες δόσεις την ημέρα, γλυκαίνοντας κατά προτίμηση με μέλι ή ζάχαρη.Καταναλώνετε το ρόφημα ζεστό ή κρύο.



Εκχύλισμα τσουκνίδας 
Υλικά
1 λίτρο νερό
4-5 κουταλιές αποξηραμένη τσουκνίδα

Εκτέλεση
Βράζουμε το νερό και προσθέτουμε την τσουκνίδα. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 15 λεπτά.  Πλένουμε τα μαλλιά μας μ’ αυτό το έγχυμα είτε ζεστό είτε κρύο.



Βάμμα τσουκνίδας

Υλικά
μία χούφτα φρέσκα-χλωρά φύλλα τσουκνίδας ή 2 κουταλιές αποξηραμένη τσουκνίδα
500ml αλκοόλη (οινόπνευμα ή τσίπουρο, ή ούζο ή βότκα ή ρακί)να μουλιάσουν για 24 ώρες.

Εκτέλεση
Βάζουμε την τσουκνίδα μέσα στο ποτό και το αφήνουμε σε ηλιόλουστο μέρος για 15 ημέρες να βγάλει όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα αιθέρια έλαια του. Στραγγίζουμε το μείγμα και το χρησιμοποιούμε σαν κατάπλασμα ή για εντριβές.





Τέλος και τα ζώα αγαπούν τη τσουκνίδα, μπορούμε να τη αναμιγνύουμε στη τροφή των σκύλων, των αλόγων, αγελάδων και χοίρων κλπ. Δυναμώνει το τρίχωμα τους και το κάνει να γυαλίζει. Οι σπόροι τής τσουκνίδας δραστηριοποιούν την ωοτοκία της κότας. 

  
 Σημείωση:
Όπως όλα τα θεραπευτικά βότανα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να βοηθήσουμε την υγεία μας, έτσι και με την τσουκνίδα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να μην κάνουμε υπερβολές στην χρήση και να μην θεωρούμε το οποιοδήποτε βότανο ή φυτό πανάκεια για όλα τα προβλήματα που απασχολούν την υγεία μας. Καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωσή της από γυναίκες που πάσχουν από αδενώματα της μήτρας ή κυοφορούν και από άτομα που παρουσιάζουν αυξημένη πηκτικότητα στο αίμα και αρτηριοσκλήρυνση.



Πηγές: www.onmed.gr
            www. medlabnews.gr (της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος) 
             www.medlabgr.blogspot.com
              www.diaitologia.gr



Δείτε επίσης:😜





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις