ΑΡΚΕΥΘΟΣ: ΠΑΝΑΡΧΑΙΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ!

.






 Το έλαιο του αρκεύθου εξάγεται από απόσταξη ατμού των καρπών του κοινού άρκευθου (Juniperus communis) και είναι χαρακτηριστικό για τα πολύτιμα συστατικά του, αφού περιέχει πάνω από 60 δραστικές ουσίες, όπως μυρκένιο, σαβινένιο, απινένιο, β-πινένιο, κινεόλη,
βιταμίνη C, τανίνες, σάκχαρα, διτερπένια και ρητίνη, καθώς και το φλαβονοειδές αμεντοφλαβόνη που φέρεται να δρα κατά των ιών του έρπη.
Στην Ελλάδα είναι γνωστός και με τις ονομασίες γιουνίπερος, κέδρος, αγριοκυπαρίσσι.  Το φυτό αναδύει ένα έντονο άρωμα κυπαρισσιού και είναι ένας κωνοφόρος, αειθαλής θάμνος που μεγαλώνει στα 6m και έχει βελονοειδή φύλλα. Τα κιτρινοπράσινα “λουλούδια” εμφανίζονται αρχές καλοκαιριού και αναπτύσσονται σε μικρές ρόγες μέσα σε 2 με 3 χρόνια έως να ωριμάσουν και ν’αλλάξουν χρώμα από πράσινο σε μπλε κι έπειτα σε μαύρο.

Στο μεσαίωνα, ο άρκευθος καταπολεμούσε τους δαίμονες, τις αρρώστιες, προστάτευε από το “κακό μάτι” αλλά και απωθούσε τα φίδια. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν τον άρκευθο στα αρώματα και τα καλλυντικά, αλλά και στη θεραπεία του πονοκεφάλου (πχ ιδανικό σε μίξη με λιβάνι).

Χαρακτηριστικά.  Ο άρκευθος είναι αυτοφυές είδος στην Ελλάδα, ανήκει στην οικογένεια Cupressaceae και πολύ εσφαλμένα σε πολλές περιπτώσεις αναφέρεται ως αγριοκυπάρισσο. Το αιθέριο έλαιο του άρκευθου προκύπτει από την απόσταξη των καρπών, των βελονών και του ξύλου, είναι σχεδόν διαφανές,  λεπτόρρευστο 
σαν το νερό και είναι ιδιαίτερα αναζωογονητικό, τονωτικό και διεγερτικό. 
Το αιθέριο έλαιο του άρκευθου γενικότερα είναι αποτοξινωτικό, στυπτικό και αντισηπτικό, ενώ είναι από τα πρώτα αιθέρια που χρησιμοποιήθηκαν για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Συνιστάται για πολλές χρήσεις και συγκεκριμένα:

Για επιδερμίδα: ακμή, λιπαρότητα, φραγμένοι πόροι, σμηγματόρροια, δερματικά προβλήματα, έκζεμα, στυπτικό, αντισηπτικό για μολυσμένες πληγές
Για σώμα: Κυτταρίτιδα, λεμφικό οίδημα, αποτοξίνωση, κατακράτηση υγρών (πάχος), κιρσοί, αποσυμφορητικό φλεβών και  λεμφαγγείων, διεγερτικό κυλοφορικού-φλεβοτονικό, αιμορροΐδες, πόνοι περιόδου
Για αρθρώσεις: ρευματικοί, αρθριτικοί πόνοι, αρθρίτιδες, καταπονημένοι μύες, μυαλγίες
Για αναπνευστικό: κρυολογήματα, ιώσεις
Ψυχολογική δράση: ανησυχία, νευρικότητα, άγχος, στρες, πονοκέφαλος
Ουροποιητικό: διουρητικό, προστασία από λοιμώξεις
Για μαλλιά: τόνωση, πιτυρίδα

Συνδυάζεται με: κέδρο, σανταλόξυλο, τριαντάφυλλο, κυπαρίσσι, έλατο, φασκόμηλο, βετιβέρ, πατσουλί, πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, λεβάντα, γεράνι, λάιμ.


Προφυλάξεις:
1.   Να αποφεύγεται το αιθέριο έλαιο κατά την εγκυμοσύνη           επειδή είναι διεγερτικό της μήτρας.
2.   Δημιουργεί νεφροτοξικά φαινόμενα σε όσους υποφέρουν         από τα νεφρά τους.
3.   Να μην χρησιμοποιείται για πάνω από 6 εβδομάδες.


 Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι χρήσης
ΕΓΧΥΜΑ: Μόλις αρχίσει το νερό να βράζει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βότανο. Το αφήνουμε για 10-20 λεπτά, το σουρώνουμε και το χρησιμοποιούμε. Οι συνηθισμένες αναλογίες για το έγχυμα είναι από 1-3 κουταλάκια του γλυκού για κάθε φλιτζάνι νερό.
ΑΦΕΨΗΜΑ: Παίρνουμε το θεραπευτικό μέρος του φυτού και το βράζουμε με νερό. (Συνήθως βράζονται τα σκληρά τμήματα του φυτού: ρίζες, φλούδες, κοτσάνια, σπόροι). Αν είναι ψιλοκομμένα χρειάζονται βράσιμο μόνο για 5 λεπτά, άλλων 5-15 λεπτά. Τρεις κουταλιές σε δύο φλιτζάνια νερού και να καταναλωθούν σε 12 ώρες.
ΑΛΟΙΦΗ: Η αλοιφή γίνεται με πρώτη ύλη το έγχυμα, το αφέψημα, το χυμό ή τη σκόνη του βοτάνου, που τα δουλεύουμε με κερί ή βούτυρο ή και με αλεύρι, μέχρι να γίνουν ένα σώμα και τα διατηρούμε μέσα σε βαζάκι.
ΒΑΜΜΑ: Για να φτιάξουμε το βάμμα παίρνουμε το βότανο και το βάζουμε σε ένα μπουκάλι με οινόπνευμα. Οι αναλογίες γενικά είναι 5 μέρη λευκού οινοπνεύματος 70 βαθμών, για κάθε μέρος φυτού, (που θα έχει αλεστεί σε μίξερ ή θα το έχουμε κοπανίσει σε γουδί). Τα αφήνουμε για 5-15 ημέρες αναταράζοντας κάθε τόσο το δοχείο. Μετά φιλτράρουμε το βάμμα με ένα διηθητικό χαρτί (ή και με φίλτρο καφετιέρας), σε ένα άλλο δοχείο που μπορεί να διατηρηθεί για αρκετό καιρό. Το βάμμα το χρησιμοποιούμε μόνο για εξωτερική χρήση.
ΛΟΣΙΟΝ: Γίνεται όπως το έγχυμα, ή το αφέψημα και χρησιμοποιείται εξωτερικά στο μέρος που χρειάζεται θεραπεία, με απαλές κινήσεις μασάζ, για να την απορροφήσει το δέρμα. Λοσιόν μπορούμε να βάζουμε για δερματοπάθειες και για το τριχωτό μέρος του κεφαλιού.

Πηγές: 
www.etherio.gr
www.amamelis.eu
www.handmadetreatment.eu
www.tisfysistakerasmata.gr
www.greekandyammy.gr
www.nocomments.gr




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις